środa, 10 sierpnia 2011

Właściwości smaków

           SMAK
WPŁYW NA DOSZE
      EFEKTY
    POKARMY
       słodki
Powinien być spożywany w ograniczonych ilościach. Najlepszy dla pitty, średnio dobry dla vaty, najgorszy dla kaphy.

Dobre – wzrost i rozwój, rozwój mózgu (glukozą żywi się mózg), zimny i nawilżający smak
Złe – obniża metabolizm, podnosi wagę, produkuje śluz


Owoce: banan, mango, winogrona, daktyle, figi, guawa
Zboża: ryż, pszenica, owies, kukurydza
Słodycze: miód, molasa, syrop klonowy, cukier trzcinowy, jaggery,
Inne: chleb, makaron, mleko

kwaśny
najlepszy dla vata, średnio dobry dla kapha, najgorszy dla pitta.

Dobre – zwiększa kwasowość, zwiększa apetyt (0,5 h przed jedzeniem), lepsze trawienie (po zjedzeniu natychmiast, dla vaty po jedzeniu ciepła woda z sokiem z cytryny), rozgrzewa
Złe – zwiększa nadkwaśność i problemy pitty, startując z kwaśnymi produktami powoduje głód przez cały dzień - nie wolno zatem jeść na pusty żołądek. Na trawienie po posiłku a nie przed!

Owoce: cytrusy, żurawiny, jagody, truskawki, zielone jabłko, wiśnie
Jogurt, kwaśny ser, śmietana
Vinegre, tamarynd, pomidor

słony
Najlepszy dla vaty, średnio dobry dla pitty, najgorszy dla kaphy (sól kumuluje wodę w organizmie)

Dobre – pomaga zatrzymać wodę w organizmie, zwiększa apetyt, stymuluje trawienie, podgrzewa organizm, uaktywnia wszystkie smaki
Złe – wzmaga problemy pitty, retencja wody

Sól morska, sól kamienna
ostry
Najlepszy dla kaphy, średnio dobry dla vaty, najgorszy dla pitty.
Dobre – zwiększa apetyt, stymuluje trawienie, redukuje gazy, antyseptyk, czyni pożywienie łatwiej strawnym
Złe – może powodować wrażliwość jelit, zwiększa pitta problemy
Czosnek, chilli, imbir, cynamon, kardamon, chrzan, wasabi, gorczyca, musztarda, oregano
gorzki
Dobry dla pitty, średnio dobry dla kaphy, najgorszy dla vaty, (wysusza)

Dobre – czyszczący i kanalizujący, czyści wątrobę z kwasów, wysusza, zabija pasożyty produkowane przez ser i czekoladę
Złe: nie znamy, bo nikt nie je za dużoJ zwiększa vatę, powoduje zatwardzenie


Zioła, sałaty, neem, jarmuż, skórka cytrynowa, botwinka, dandelion, liście warzyw podziemnych, kakao, boćwina, asafetyda

cierpki
Dobry dla wszystkich dosz
Dobre – redukuje wewnętrzne krwawienia, pomaga w gojeniu ran, leczy wewnętrznie, zapobiega starzeniu skóry
Złe – zatwardzenia, trudno absorbowany

Granat, brukselka, hibiskus, kiełki, amla, niedojrzały banan, czarna jagoda, kurkuma

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz