środa, 7 września 2011

Jak zaspokoić apetyt pitty?

Pitta jest jedyną "gorącą" doszą - oznacza to, że jej ogień trawienny jest silny i ma duży apetyt. Z siłą ognia trawiennego ajurwedyjskie teksty łączą długowieczność - sprawa wydaje się dość prosta, bowiem silny ogień trawienny jest w stanie wszystko strawić a co za tym idzie organizm nie produkuje ama i innych toksycznych substancji powodujących choroby. Choć to i tak wielki skrót myślowy:) W większości osoby o tej konstytucji tolerują wszystkie produkty (ale w większości, bo ja jednak, mimo 90% pitty, nie jestem w stanie włożyć do ust wielu produktów:). Niestety łatwo ulegają pokusie jedzenia wszystkiego i w dużych ilościach osłabiając w ten sposób swoje trawienie. Zaburzenia powodowane są przede wszystkim przez brak umiaru i spożywanie zbyt słonego, kwaśnego i ostrego jedzenia. Dla typu pitta dobre są wszelkie gorzkie i cierpkie pokarmy - ograniczają one apetyt i absorbują nadmiar wilgoci. Jeśli chodzi o temperaturę spożywanych pokarmów, to powinna krążyć w granicy temp. pokojowej, czyli chłodne i lekko ciepłe dania o niezbyt ciężkiej konsystencji. Pitta jest jedyną doszą, która bez oporów może sobie pozwolić na chwilę lodowego zapomnienia:) Wszelkie zimne sorbety, lody, mrożone jogurty i zimne napoje mogą być spożywane przez pittę w gorące dni - pomagają wychłodzić i tak już z natury rozgrzany organizm. 
Głodna pitta to zła pitta. Jedzenie musi być przygotowane na czas, a nawet kilkuminutowe opóźnienie może wprowadzić pittę w gniewny szał. Weź to pod uwagę gotując mężowi/żonie o tej konstytucji:) A zła i gniewna pitta to pitta, która już nie zje. Często bywa tak, że pitta, u której emocje podskoczyły za bardzo w ogóle nie zasiądzie do stołu. Wszystko, co uspokaja i porządkuje atmosferę przy stole jest pomocne w pozyskaniu harmonii.
                           Dieta balansująca pittę
Dieta pitty utrzymuje metabolizm na dobrym poziomie. Jest to dieta alkalizująca, oczyszczająca krew i wątrobę. Pitta chora i zdrowa ma inne wskazówki co do diety, ale w obydwu przypadkach należy pić dużą ilość czystej wody i spożywać dużą ilość pokarmów o słodkim smaku.

Owoce: najlepsze słodkie, ale nie ma restrykcji dla zdrowych pitta
Najlepsze: słodkie jabłka, granat, daktyle, winogrona, melony, guawa, gruszka
Dobre: słodki pomarańcz, mandarynka, jagoda
Złe: grapefruit, kwaśna pomarańcz, wiśnie, papaja, truskawka, awokado, kokos

Warzywa: takie same dla zdrowych i chorych pitta, ale chorzy nie mogą jeść zbyt dużo surowych warzyw
Najlepsze: kalafior, brokuły, kiełki, seler, koper, kapusta, por, sałata,
Dobre: dynia, groch łuskany, cukinia, szparagi
Złe: marchew, burak, szpinak, rzodkiew, bakłażan, papryka
Najgorsze: chilli, surowa cebula, pomidor

Zboża: ilość zależy od aktywności, optymalnie 2 posiłki węglowodanowe
Najlepsze: ryż basmati, kuskus, pszenica, owies
Dobre: proso, ciemny ryż, quinoa
Złe: gryka, kukurydza, żyto

Oleje: w umiarkowanych ilościach
Najlepsze: ghee
Dobre: słonecznikowy, sojowy
Złe: z orzechów, sezamowy, z gorczycy

Orzechy i pestki: dobre, ale ich ilość zależy od aktywności, 10-12 max na raz, świeże lepsze niż podsmażone
Dobre: migdały, pestki z dyni i słonecznika
Złe: orzechy ziemne, brazylijskie

Warzywa strączkowe: wszystkie po za żółtą i czarną soczewicą

Nabiał: lepsze świeże niż sfermentowane, słodkie nie kwaśne
Najlepsze: świeże mleko, śmietana, masło, ghee,
Dobre: ser biały, jogurt
Złe: kwaśny jogurt, kwaśna śmietana, kefir, słony ser, maślanka 

Mięso: nie dobre dla pitty, jeśli już to 1-2 x tydzień gotowane lub grillowane
Najlepsze: kurczak, indyk, krewetki

Przyprawy: należy używać z umiarem, można łatwo wytrącić pittę z równowagi
Najlepsze: świeża kolendra, pietruszka
Dobre: kmin, mięta, rozmaryn, szafran, cynamon, liść laurowy, kurkuma
Złe: bazylia, gałka muszkatołowa, pieprz, czosnek, chilli, musztarda

1 komentarz:

  1. witam, jak mamy sprawdzić aby określić jakim typem jesteśmy?

    OdpowiedzUsuń