środa, 14 września 2011

Masło nie takie straszne, jak go malują....ghee oczywiście

Wszyscy przeciwnicy tłuszczy zwierzęcych i unikający cholesterolu zgorszą się przeczytawszy ten post:) Będę wychwalać w nim tłuszcz w czystej postaci. 100 % tłuszczu:)
     Ghee, czyli stopione, klarowane masło jest obok miodu i mleka jedną z naturalnie występujących rasajan, czyli środków odmładzających, których spożywanie jest, według ajurwedy, bazą dla długiego i zdrowego życia. Ghee w ajurwedzie uważane jest za eliksir życia (prawie jak nektar i ambrozja w jednym:) - ma działanie regenerujące i odmładzające, wspiera również tworzenie ojas, czyli subtelnej energii życiowej. Działa stymulująco na przemianę materii, mobilizuje siły obronne organizmu i odtruwa, wiążąc rozpuszczalne w tłuszczu trucizny i pomaga w ich odprowadzeniu z wnętrza tkanek. Co więcej ghee obniża poziom cholesterolu! Nie wierzysz? Dodaj ghee do przyrządzanych potraw i spróbuj jaki mają smak. Masło klarowane sprawia, że potrawy są lepiej przyswajalne, a podczas duszenia składniki zachowują swoje witaminy i składniki mineralne. Ghee samo w sobie również zawiera witaminy: A, E i niacynę oraz minerały tj. sód, potas, wapń, magnez i żelazo. Na dokładkę masło to jest naturalnym środkiem zwalczającym wolne rodniki, studzi nadmierną ciepłotę ciała i uwaga: poprawia wzrok! Ponadto wzmacnia przemianę materii, ale ilość musi być dopasowana indywidualnie dla każdego z osobna. Zbyt duża ilość ghee w codziennej diecie tłumi ogień trawienny i zwiększa kaphę. 
     Przygotowanie masła ghee jest bardzo proste. Należy przygotować garnek z podwójnym dnem i trzy kostki masła prawdziwego (ja używam takiego "z bańką"). Ważne, żeby masło było masłem a nie czymś masłopodobnym - 82% tłuszczu na opakowaniu wskazuje, że po taki produkt można sięgnąć. Masła należy umieścić w garnku i podgrzewać na małym ogniu aż do stopienia. Potem zmniejszyć maksymalnie płomień i gotować przez około godzinę. Wydobywający się dźwięk, charakterystyczny szum i skwierczenie świadczy, że w maśle ciągle jest woda, która musi wyparować. Jeśli nie wyparuje, ghee nie będzie czyste i po pewnym czasie zjełczeje. By sprawdzić, czy ghee jest już gotowe wlej do gotującego się masła kroplę wody. Jeśli usłyszysz dźwięk podobny do tego, jaki słychać po wylaniu wody na rozgrzaną płytę kuchenki to znaczy, że masło jest gotowe. Poczekaj, aż trochę ostygnie i przecedź je do wyparzonego słoika lub glinianego pojemnika przez czystą ścierkę lub filtr do kawy (jak nie mam nic pod ręką cedzę przez bawełniane płatki kosmetyczne). Osad, który zostanie na dnie garnka to białko i wszystkie konserwanty i inne ulepszacze, które dodawane są do zwykłego masła.
        Ghee nie musi być przechowywane w lodówce.

1 komentarz:

  1. Czy masło klarowane ze sklepu (np. Mlekovita) może być traktowane jako substytut ghee zrobionego samodzielnie?

    OdpowiedzUsuń