wtorek, 27 września 2011

Tropologia, czyli co z czym a czego z czym nie:)

Jesteś fanem twarożku z rzodkiewką, jogurtu z owocami albo jajecznicy popijanej kakao? Ten artykuł trochę Cię zmartwi... Nie jestem zwolennikiem ostatecznego rezygnowania z jakiś produktów lub połączeń, choć dobrze jest wiedzieć, że robimy swojemu organizmowi niezłą przykrość łącząc w posiłku pewne produkty. Wszystkie kultury świata wykształciły w toku ewolucji jakieś zasady żywieniowe, których nie wolno było łamać (napisałam licencjat o tabu żywnościowym - jeśli ktoś jest zainteresowany tym co i dlaczego było zabronione wśród różnych pierwotnych, tradycyjnych plemion chętnie podzielę się ciężko zgromadzonymi informacjami:). Te zasady nie były jakimś głupim wymysłem, lecz bardzo często miały swoje podłoże właśnie w zdrowiu. Ludzie zauważyli, że jedząc pewne rzeczy szkodzą swojemu żołądkowi. Coś ich pobolewało, może nawet mieli kłopoty gastryczne. Poświęcali zatem swój czas, a mieli go naprawdę dużo w przeciwieństwie do nas, na poszukiwaniu najbardziej optymalnych z dostępnych im pokarmów. I wierzycie mi lub nie, to co wymyślili (oczywiście w odpowiednim, naturalnym środowisku) zostało przyjęte za normę aż do momentu, kiedy nie zaczęliśmy eksperymentować... mieszać, kombinować, smakować, wszystko ze wszystkim... sama mam czasem ochotę na różne smaki (mój miód z musztardą od samego dzieciństwa wreszcie doczekał się wersji sklepowej), ale należy mieć świadomość tego, że nie wszystko da się zdrowo zmieszać ze wszystkim. Poniżej w tabeli przedstawiłam najbardziej popularne produkty, które na pewno nie raz i nie dwa zjadałeś ze smakiem, dając swojemu organizmowi nie łatwy orzech do zgryzienia:) i jednocześnie produkując sobie cały arsenał gnieżdżących się po organizmie toksyn.

 nie jedz:                          z:
fasola
owoce, ser, jajka, ryby, mleko, mięso, jogurt
jajka
owoce, fasole, ser, ryby, kichadi, mleko*, mięso, jogurt
owoce
powinno się je jeść osobno
zboża
owoce, tapioka
miód
w równej ilości z ghee, podgrzany lub gotowany
ciepłe napoje
ser, ryby, mango, mięso, skrobia, jogurt
cytryny
ogórki, mleko, pomidory, jogurt
melony
nie wolno z niczym łączyć
mleko
banany*, wiśnie, melony, kwaśne owoce; chleb zawierający drożdże, ryby, kichadi, mięso, jogurt
psiankowate**
melon, ogórek, nabiał
rzodkiewka
banany, rodzynki, mleko
jogurt
owoce, ser, jajka, mleko*, ciepłe napoje, mięso, psiankowate

*jedna z najcięższych kombinacji
**pomidory, ziemniaki, bakłażan, papryka.

1 komentarz:

  1. Dzień dobry Moniko ;)

    Zaczął mnie interesować temat tropologii. Jeśli to dalej aktualne, chętnie poczytałabym Twoją pracę licencjacką ;)

    OdpowiedzUsuń