niedziela, 2 października 2011

Słownik kuchni ajurwedyjskiej

Agni  biologiczny ogień trawienia zapewniający ciału energię do funkcjonowania;
Ajwan nasiona dzikiego selera z Indii używane w kuchni i medycynie; szczególnie dobry jako środek na trawienie.
Ama zbiorczy termin określający toksyny i niestrawione resztki wewnątrz ciała.
Asafetyda (Hing) gumożywica otrzymywana z korzeni i kłączy zapalniczki cuchnącej, ma charakterystyczny mocny zapach, jest skutecznym środkiem na wzdęcia i stąd polecana jest jako dodatek do roślin strączkowych.
Basmati ryż długoziarnisty ryż spod podnóża Himalajów; najłatwiej strawny i najlepiej przyswajalny gatunek ryżu; w połączeniu z fasolą mung najbardziej wartościowe danie
Curry (liście) małe kruche liście z dzikiego drzewa rosnącego w Indiach, szeroko używane w postaci sproszkowanej
Czatni sos do dań robiony ze świeżych składników, takich jak np. kolendra, mango, tamarynd czy kokos. Powinien zawierać w sobie wszystkie smaki.
Daikon duża, długa biała rzodkiew, często używana w ajurwedyjskiej kuchni
Dal różnego typu suszone fasole, grochy i soczewice nazywane są dal. Łuskane i namaczane przed podaniem w celu szybszego ugotowania i łatwiejszego strawienia. Mung – żółta, urid – kremowo biała.
ghee klarowane masło o leczniczych właściwościach
Gram, mąka z cieciorki lub channa dal, robiona z żółtych prażonych ziaren
Jaggary nierafinowany cukier robiony z soków zmiażdżonej łodygi trzciny cukrowej
Khir termin używany do określania różnych słodkich puddingów z mleka
Kitchadi Gotowana mikstura z ryżu i dalu z przyprawami; łatwa do strawienia i bogata w białko, często używana w monodiecie i oczyszczeniach.
Lassi odświeżający napój z jogurtu, wody i przypraw; może być słodki lub ostry; często pity pod koniec posiłku jako napój na trawienie
Masala mikstura różnych przypraw używana do nadawania smaku daniom. Są różne rodzaje masali np. tandoori masala, subji masala czy garam masala.
Murmura preparowany ryż basmati
Ojas subtelna energia witalna budująca odporność organizmu; dostrzegalna w ciele jako błysk i świetlistość.
Pippali jedna z odmian pieprzu, ma wiele właściwości leczniczych
Sukanat=turbinado granulowany cukier robiony z czystego soku trzcinowego
Tulsi, święta bazylia, jedna z najważniejszych roślin w symbolice hinduistycznej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz