wtorek, 15 listopada 2011

Mąka odpowiednia dla doszy

mąka vata pitta kapha
amarantusowa neutralna neutralna        -
gryczana        +         +        -
jęczmienna        +         -        -
kukurydziana        +         +        -
orkiszowa        +         -        +
owsiana neutralna neutralna neutralna
owsiana, otręby         + neutralna         -
pszeniczna, biała          -         -        ++
pszeniczna, otręby         +         -         +
pszeniczna, pełnoziarnista          -         -         +
ryżowa (biała)          -         -         +
ryżowa (brązowa)          - lekko +         +
sojowa          +          - lekko+
z cieciorki          +          - lekko+
z prosa          +          +          -
ziemniaczana          + neutralna         +
żytnia          +          +          -

3 komentarze:

  1. Jak interpretować plusy i minusy? Czy oznaczają, ze dana mąka jest korzystna/niekorzystna, czy też że wzmaga/osłabia? Np. czy mąka orkiszowa jest korzystna dla osób vata, czy wręcz przeciwnie - niekorzystna, gdyż wzmacnia vata?

    OdpowiedzUsuń
  2. + oznacza, że dana mąka wzmaga doszę, - że ją osłabia:) Czyli np. mąka kukurydziana będzie dobra dla osoby o konstytucji kapha, bo ją osłabia a gorsza dla osoby o dominacji vata, bo ją podnosi

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję za wyjaśnienie :-)

    OdpowiedzUsuń