mąka | vata | pitta | kapha |
amarantusowa | neutralna | neutralna | - |
gryczana | + | + | - |
jęczmienna | + | - | - |
kukurydziana | + | + | - |
orkiszowa | + | - | + |
owsiana | neutralna | neutralna | neutralna |
owsiana, otręby | + | neutralna | - |
pszeniczna, biała | - | - | ++ |
pszeniczna, otręby | + | - | + |
pszeniczna, pełnoziarnista | - | - | + |
ryżowa (biała) | - | - | + |
ryżowa (brązowa) | - | lekko + | + |
sojowa | + | - | lekko+ |
z cieciorki | + | - | lekko+ |
z prosa | + | + | - |
ziemniaczana | + | neutralna | + |
żytnia | + | + | - |
wtorek, 15 listopada 2011
Mąka odpowiednia dla doszy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jak interpretować plusy i minusy? Czy oznaczają, ze dana mąka jest korzystna/niekorzystna, czy też że wzmaga/osłabia? Np. czy mąka orkiszowa jest korzystna dla osób vata, czy wręcz przeciwnie - niekorzystna, gdyż wzmacnia vata?
OdpowiedzUsuń+ oznacza, że dana mąka wzmaga doszę, - że ją osłabia:) Czyli np. mąka kukurydziana będzie dobra dla osoby o konstytucji kapha, bo ją osłabia a gorsza dla osoby o dominacji vata, bo ją podnosi
OdpowiedzUsuńdziękuję za wyjaśnienie :-)
OdpowiedzUsuń