czwartek, 8 grudnia 2011

Gotujemy warzywa:)

 gotowane warzywa czas gotowania w minutach vata pitta kapha
karczochy, całe 60         -        - neutralne
szparagi, całe 8 do 15         -        -       -
buraki w plasterkach 15 do 20         -        +       -
boćwinka, pokrojona 5 do 10 lekko + neutralna        -
brokuł, łodyga 5 do 12 lekko +        -       -
brokuł, różyczki 10 do 20         +        -       -
łopian, korzeń 20 do 30         +        -       -
kapusta, poszatkowana 10 do 15         +        -       -
marchew w plasterkach 10 do 15         -        +       -
kalafior, różyczki 10 do 20         +        -       -
seler w plasterkach 5         +        -       -
kapusta włoska, pokrojona 5 do 8  lekko+        -       -
biała rzodkiew, pokrojona 7 do 15         -        +       -
koper 3 do 8         -        - lekko +
kozieradka, liście 1 do 3         -        +       -
czosnek, zmielony 3 do 5 lekko -        +       -
groszek zielony 7 do 12 lekko +        -       -
chrzan, tarty 5 do 10 neutralny        +       -
kalarepa, w plasterkach 5 do 10         + neutralna        -
por, w krążkach 5 do 10 neutralny lekko +       -
grzyby, całe 10 do 20        +        - neutralne
okra, w krążkach 5 do 8        - neutralna       -
cebula, posiekana 3 do 5 neutralna         +       -
pietruszka, w plasterkach 7 do 10        -         - lekko +
słodkie ziemniaki, plastry 10 do 15        -         -        +
ziemniaki białe, plastry 12 do 17        + neutralne lekko -
dynia, kawałki 20 do 30        - lekko +        +
brukiew, plasterki 5 do 7        - neutralna        +
szpinak, siekany 3 do 5 lekko + lekko +        -
kabaczek, w plasterkach 5 do 10        -         - neutralny
pomidor, cały 5 do 10        +         +        +
rzepa, w plasterkach 5 do 7 lekko +         +        -
rzepa, liście 5 do 12         +         +        -
cukinia, w plasterkach 5 do 10         -         - neutralna

3 komentarze:

  1. ale fajny post , dla mnie bardzo cenny

    OdpowiedzUsuń
  2. miałam w ręce angielską książkę kucharską ajurwedyjską, były tam również wypunktowane + i - w pożywieniu dla wszystkich trzech doszy, odwrotnie do informacji zawartych w tym artykule - co o tym myśleć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. + oznacza, że warzywo podwyższa daną doszę a -, że ją obniża:)

      Usuń