sobota, 10 grudnia 2011

W jak wigilijnie, warsztatowo:)

Oczywiście znowu nie wzięłam na warsztaty aparatu. Ale wzięłam za to trzy ogromne kosze różnych rzeczy, z których przez dwie godziny powstawały smakowitości. Zrobiłyśmy barszczyk na zakwasie (wyszedł ciut za mdły - pamiętajcie o dużej ilości buraków!), gołąbki z sosem pomidorowym, krokiety z pastą jajeczną, kapustę z grochem, czatni rodzynkowo-żurawinowe, ciasteczka owsiane i wreszcie kompot z suszu... (niekoniecznie w tej kolejności). Zachęcam do przejrzenia przepisów:)
Barszcz czerwony
Buraki, marchew, seler, pietruszka, zakwas buraczany, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, liście laurowe, sól, kmin, oliwa z oliwek
Warzywa zetrzeć na tarce, zalać wodą i zagotować, dodać ziela, pieprzu i liście laurowe. Pod koniec gotowania posolić, dodać podrumieniony na rozgrzanej oliwie kmin i dolać kwasu buraczanego. Barszcz można podawać solo, z fasolką lub krokietami. Pamiętajcie: duuużo buraków.
Gołąbki z sosem pomidorowym
Nadzienie: kasza gryczana, czerwona soczewica, oliwa, sól, curry, kmin, subji masala
W garnku rozgrzać oliwę, dodać do niej po rozgrzaniu kmin, curry i masalę, po chwili dodać przepłukaną kaszę i soczewicę i dokładnie wymieszać. Dodać wodę, sól i gotować pod przykryciem na małym ogniu. Farszem nadziewać liście kapusty (wcześniej ugotowane). A potem poddusić gołąbki na małym ogniu.
Sos: przecier pomidorowy, przegotowana woda, imbir, śmietana, oliwa, bazylia, sól, cukier trzcinowy, sok z cytryny. Składniki zmiksować razem i chwilę pogotować.
Krokiety z pastą jajeczną
Dosza: ryż basmati, fasola urd dal (ja osobiście nie za bardzo za nią przepadam) lub brązowa soczewica, nasiona kozieradki, sól, ghee do smażenia
Ryż i soczewicę (z nasionami kozieradki) namoczyć osobno na noc, potem zmiksować je dodając wody i soli, tak, by powstało ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego. Naleśniki smażyć na ghee z obydwu stron. Powinny wyglądać lepiej niż na zdjęciu:)
Jajka ugotować na twardo, obrać, drobno posiekać, dodać soli, śmietany, musztardy i posiekaną pietruszkę. Wymieszać na pastę, posmarować nią doszę i zawinąć. Namoczyć w jajku i obtoczyć w otrębach i podsmażyć na ghee.
Kapusta z grochem
Kapusta kiszona, groch łuskany, ziemniaki, kmin, kurkuma, oliwa, sól, pieprz
Osobno zagotować kapustę ze szczyptą kurkumy, ziemniaki w mundurkach oraz groch (wcześniej namoczony). Ziemniaki obrać po ugotowaniu i ubić; połączyć razem kapustę, groch i ziemniaki i wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę, podrumienić na niej kmin i dodać go do całości. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Czatni z rodzynek i żurawiny
Rodzynki, żurawina (może być kandyzowana lub ze słoika), imbir świeży, chilli suszona lub zielona, koper włoski, szczypta soli, sok z cytryny, cukier brązowy
Rodzynki namoczyć w wodzie, dodać do nich  koper, chilli, imbir, żurawinę, cukier i sól – całość chwilkę gotować a potem zmiksować i podawać jako sos.
Ciastka owsiane
Płatki owsiane, mąka razowa, cynamon, cukier trzcinowy roztopiony w tłuszczu, pestki słonecznika, rodzynki, tłuszcz (olej słonecznikowy, oliwa lub ghee), woda
Wyrobić ciasto z podanych składników, wycisnąć okrągłą foremkę i piec 20 min w temp. 200 st.
Kompot z suszu
Suszone owoce (jabłka, śliwki, gruszki, morele, daktyle) zagotować. Pod koniec gotowania dodać skórkę z pomarańczy i cukier trzcinowy (opcjonalnie). Kompot podawać z plasterkiem świeżej pomarańczy i listkiem melisy.

2 komentarze: