poniedziałek, 6 lutego 2012

ciasto ryżowo-soczewicowe ze wszystkim:)

Kolejne danie, którego podejrzewam, że nigdy już nie powtórzę... i to nie to, że nie było dobre, bo było, tylko dlatego, że zrobiłam je z głowy w przypływie weny twórczej i nie zapisałam od razu wszystkiego. No cóż, postaram się choć po części odtworzyć co tam mogło się znaleźć:)
Składniki na 4 porcje:
300 gr czerwonej soczewicy; 200 gr ryżu (np. basmati); 70 gr nerkowców; 500 gr świeżego szpinaku; 200 gr czarnej rzepy; 200 ml mleka kokosowego; 1 por; 2 ząbki czosnku; kawałek świeżego imbiru; 2 liście laurowe; pół łyż kurkumy; łyżka kardamonu; olej sezamowy; sól
Ugotować osobno ryż i soczewicę dodając do każdego sól i liść laurowy. Rozgrzać patelnię, na rozgrzaną wlać olej – dodać posiekany por, czosnek, imbir, potem kurkumę. Wsypać posiekane orzechy nerkowce, szpinak, czarną rzepę (można je zmiksować po prostu) i kardamon. Wlać mleko kokosowe. Ugotowany ryż zmieszać z soczewicą i zawartością patelni na pastę. Pastę włożyć do nasmarowanej oliwą blachy i piec w piekarniku ok. 25 minut w 160 stopniach.
Coś mniej lub więcej takiego:)

1 komentarz:

  1. ja tez tak mam ,że nie pamiętam co dodałam do tych pysznych kotletów:D

    OdpowiedzUsuń