czwartek, 18 lipca 2013

Chleb zbożowy...

...Który z chęcią zjadłabym gdyby mi na to układ pokarmowy mojego syna pozwolił:) Wyczyniałam dlań różne rzeczy, ale ciągle coś mu w moim pokarmie nie pasuje, więc może spasuje chociaż wam:)
Potrzebujecie po 100 gr mąki gryczanej, jęczmiennej, owsianej, orkiszowej i pszennej (ja miałam ziarna i po prostu zmieliłam), duży kefir, 40 gr drożdży, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, cukier do drożdży i ze 100 ml wody (może być troszkę więcej jeśli stwierdzicie, że za gęste - zależy od konsystencji kefiru).
Drożdże trzeba rozmieszać z cukrem i wodą, wszystko razem włożyć do jakiegoś naczynia miksującego i po prostu wymieszać. Potem przełożyć do blaszki i zostawić do urośnięcia (ewentualnie w piekarniku w 50 stopniach przez 10-15 min). A potem to już tylko upiec 40 min w 200 stopniach i delekta... 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz