czwartek, 19 września 2013

Niespodziewane zalety przymusowego weganizmu

Dziś w nocy doznałam kolejnego olśnienia mojego sattwicznego umysłu:) Zastanawiałam się nad paradoksem swojego obecnego odżywiania. Jest mocno okrojone ze wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego i dużej ilości innych produktów, które zawsze uważałam za niezbędne. Mówiąc szczerze jem ostatnio bardzo ubogo... a mimo to mam chyba jeszcze więcej energii niż normalnie! Żyjąc na kaszy jaglanej i warzywach z własnego ogródka mogę prosperować na pełnych obrotach 24 godziny na dobę (czasem dosłownie...) bez najmniejszych oznak zmęczenia! No dobra, czasem już po kilku z rzędu zupełnie nieprzespanych nocach muszę położyć się choćby na godzinkę:) Oglądając codziennie swój język mogę z rozbrajającą szczerością stwierdzić przed samą sobą że wcześniej byłam troszki zatoksyczniona - wydawało mi się, że nie, bo język był bardzo ładny i różowy, ale to jaki jest teraz utwierdza mnie w przekonaniu, że może być lepiej. Poprawiła mi się jeszcze bardziej cera, rozbłysły oczy, przestały wypadać włosy.. chyba, że to efekt karmienia i dużej ilości endomorfin:):) Ja się chyba poważnie zastanowię nad powrotem do produktów mlecznych i jaj:) Polecam wypróbowanie diety z produktami sattwicznymi przez jakiś czas - sami ocenicie efekty. 
A produkty sattwiczne, wg ajurwedy to:
ananas, 
arbuz
bataty
borówki
brokuły
brukselki
brzoskwinia
buraki
cukier trzcinowy
cukinia
cykoria
daktyle suszone
daktyle świeże
dynia
fasola azuki
fasola czarna
fasola pintu
figi
ghee
gorczyca
granat
grapefruit
groszek
groszek zielony
gryka
jabłka
jagody
jam
jarmuż
jeżyny
jęczmień
jogurt, świeży
kalafior
kalarepa
kapusta
kapusta włoska
karczoch
kiełki alfa
kokos
kukurydza
limonka
maliny
mandarynki
mango, dojrzałe
marchew
migdały
morele
mung dal
ogórek
okra
orzechy brazylijskie
orzechy nerkowce
orzechy pecan
orzechy pinni
orzechy włoskie
papaja
pestki słonecznika
pietruszka
pomarańcz, słodki
owies
proso
pszenica
quinoa
rodzynki
ryż 
ryż basmati
rzepa
sałata
seler
sezam
soczewica brązowa
soja
soki owocowe
syrop klonowy
szparagi
szpinak
śliwki, suszone
śliwki, świeże
truskawki
winogrona
wiśnie
ziemniaki
żurawiny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz