piątek, 11 października 2013

Ciasto ryżowe z jabłkami i masą kokosową

Ostatnio jedyne jakie mogę jeść... prócz daktylowego z owsem, ale to jest o niebo lepsze. I w dodatku banalnie proste. Przepis - jak zwykle - wymyślony naprędce i z tego, co miałam dostępne w szafkach i lodówce:) 
Potrzebne składniki: ryż basmati, płatki orkiszowe lub owsiane grube, przyprawy: kolendra, kardamon, anyż i goździki (opcjonalnie cynamon), olej kokosowy, jabłka jak na szarlotkę, cukier palmowy lub trzcinowy, masa kokosowa taka już gotowa, którą można zakupić w sklepach ze zdrową żywnością lub zrobić samemu ze zblendowanego miąższu kokosa. 
Proporcje: na oko:D  mniej więcej 2 do 1 ryż z płatkami; kg jabłek, kokosa do woli:)
Sposób przyrządzenia: podgrzać olej i podprażyć na nim przyprawy z cukrem, dodać ryż, zalać gorącą wodą i zagotować 10 min. Dodać płatki, tak, żeby wchłonęły całą wodę, pogotować jeszcze ze 2-3 min i odstawić. W międzyczasie jabłka przygotować jak na szarlotkę - można zetrzeć na tarce a można zmiksować - zawsze z braku czasu wybieram opcję nr 2, choć starte są dużo lepsze... Blaszkę podłużną jak do chleba wyłożyć papierem i na dno wyłożyć ryż z płatkami. Na to masę kokosową i na końcu jabłka (jeżeli jabłka są bardzo soczyste to odlać sok lub rozrobić je z galaretką) a potem wszystko to zapieć ok. 30 min w 180-200 stopni. A potem wcinać ile wlezie:):)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz