piątek, 11 października 2013

Pokarmy radżasowe

Pisałam niedawno (a może i dawno...jak ten czas szybko leci) o produktach, które ajurweda uważa za czyste, czyli sattwiczne. Teraz przyszedł czas wymienić te, które wprowadzają w nasze życie element radżasu, czyli innymi słowy stymulują i pobudzają do działania (zarówno do pozytywnego jak i negatywnego). Są to też produkty w większości aktywizujące ogień trawienny. Wszystkich, których zainteresuje ta strona ajurwedy zachęcam do zaglądnięcia do moich wypocin, gdzie sankhja i wszystko, co wiąże się z gunami jest opisane troszkę szerzej. Pozostałych czytelników wolę nie straszyć zawiłością tej filozofii....;) A oto i lista produktów mających cechy radżasu:
awokado
bakłażany
butelkowane soki i napoje
cieciorka
cukier
cukier daktylowy
cukier palmowy
cytryny
czosnek
drożdże
fasola kidney
jajka
jogurt, kwaśny
kefir
konserwowane pożywienie
limonka
maltoza
mango, niedojrzałe
mąka, biała
mleko sojowe
mojonez
molasa
ocet
olej
oliwa
oliwki
orzechy ziemne
ostre pożywienie
papryka, słodka
pikle
pistacje
pomidory
puszkowane pożywienie
rabarbar
rzodkiew
sery
sfermentowane pożywienie
słone pożywienie
soczewica, czerwona
sól
syrop ryżowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz