środa, 22 stycznia 2014

Kilka zup na zimowe kolacje


Napiszę trochę skrótami, bo jak zwykle niewiele mam czasu. Wreszcie mam prąd od 3 dni:)
- przy doszy oznacza, że zupa ją redukuje, a + że podnosi; 0 neutralna

      Zupa z zielonej fasoli mung (V -, P-, K-)
Składniki na 4-6 porcji:
Fil całych ziaren fasoli; 5-6 fil wody, 2 łyż oleju; łyż ziaren kminu; łyż ziaren czarnej gorczycy; szczypta asafetydy; 5 liści curry; posiekany ząbek czosnku; garść liści kolendry; 0,5 łyż kurkumy; 0,5 łyż masali; 0,5 łyż soli.
Ziarna namoczyć na noc. Do garnka nalać 4 fil wody i wrzucić fasolę. Gotować bez przykrycia od czasu do czasu mieszając ok. 30 minut. Dodać kolejną fil i gotować jeszcze przez 15 min, aż fasola będzie miękka. Zdjąć z gazu. Rozgrzać na patelni ghee, dodać do niego kmin, gorczycę i asafetydę; potem czosnek i lekko podrumienić. Dodać curry, kolendrę, kurkumę i masalę. Zamieszać i dodać miksturę do zupy. Dodać soli i tyle wody ile potrzeba do uzyskania odpowiedniej gęstości. Zagotować i podać do ryżu lub placka. Bardzo łatwostrawna.

    Zupa z czerwonej soczewicy ( V-, P-, K-)
Składniki na 4-6 porcji:
Fil czerwonej soczewicy; 5 fil wody; 2 łyż oleju; łyż ziaren kminu; szczypta asafetydy; łyż ziaren czarnej gorczycy; 2 ząbki czosnku; 5v liści curry; garść liści kolendry; pół łyż kurkumy; łyż subji masala; 0,5 łyż soli.
Namoczyć soczewicę na noc. Przepłukać. Do garnka nalać 4 fil wody i wrzucić soczewicę. Gotować bez przykrycia od czasu do czasu mieszając ok. 30 minut. Dodać kolejną fil i gotować jeszcze przez 15 min, aż soczewica będzie miękka. Zdjąć z gazu. Rozgrzać na patelni ghee, dodać do niego kmin, gorczycę i asafetydę; potem czosnek i lekko podrumienić. Dodać curry, kolendrę, kurkumę i masalę. Zamieszać i dodać miksturę do zupy. Dodać soli i tyle wody ile potrzeba do uzyskania odpowiedniej gęstości. Zagotować.

   Zupa warzywna (V-, P-, K-)
Składniki na 4 porcje:
4 fil pokrojonych w drobną kostkę warzyw do wyboru; 8 fil wody; łyż ziaren kminu; 6 ziaren pieprzu; laska cynamonu; 10 goździków; łyż kardamonu; 2 łyż ghee; 0,5 łyż soli.
Warzywa zalać wodą, przykryć i gotować na średnim ogniu aż będą miękkie. Zdjąć z ognia. Zmiksować lub zmielić przyprawy na drobny proszek. Rozgrzać ghee i podrumienić na nim przyprawy. Dodać tłuszcz z przyprawami do zupy i zagotować. Gotowane razem warzywa tracą swój osobny silny wpływ na dosze  - stają się dobre dla wszystkich trzech doszy.

   Zupa szpinakowa (V +, P +, K -)
Składniki na 4 porcje:
4 fil posiekanego szpinaku; 5 fil wody; ½ posiekanej zielonej chilli; duży kawałek posiekanego świeżego imbiru; garść liści kolendry; 2 łyz ghee; łyż ziaren kminu; łyż ziaren czarnej gorczycy; szczypta asafetydy; 4 liście curry; ¼ łyż soli; szczypta czarnego pieprzu.
Zmiksować szpinak z 4 fil wody w blenderze na średnich obrotach. Dodać pół fil wody, chilli, imbir i kolendrę i zmiksować ponownie. W garnku na zupę rozgrzać ghee, dodać kminu, gorczycy, asafetydę i liście curry. Dodać zawartość blendera i fil wody oraz sól i gotować bez przykrycia około 15 minut. Na końcu dodać pieprzu.

    Zupa z zielonej chilli (V+, P0, K-)
Składniki na 4 porcje:
Pół fil ryżu basmati; pół fil fasoli; 8-10 fil wody; 2 łyżki posiekanej cebuli; 2 fil pokrojonych ziemniaków; średni pomidor pokrojony; 2 suszone chilli; fil zielonych warzyw (sałata, szpinak, kapusta włoska itp.); łyż oregano; 1/8 łyż tymianku; ząbek czosnku; sól i pieprz do smaku.
Ugotować ryż z fasolą. Po około 20 minutach dodać pozostałe składniki, zmniejszyć gaz i gotować, aż fasola będzie miękka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz