Owoce drzewa amla są najbogatszym naturalnym
źródłem witaminy C. W medycynie ajurwedyjskiej owoce amla są najważniejszym
składnikiem odmładzających preparatów ziołowych – spożywanie amli to
najbardziej efektywny sposób na utrzymanie dobrego stanu zdrowia oraz ogólnej
regeneracji organizmu i długowieczności.
Działanie: Amalaki zawiera pięć rodzajów smaku naszej percepcji zmysłowej
(kwaśny, gorzki, słodki, słony i ostry - wyrównuje zatem wszystkie trzy energie; zawiera wysoką zawartość przeciwutleniaczy
(substancji zmniejszających normalny proces utleniania, które są odpowiedzialne
za proces starzenia się i śmierć komórek), bioflawonoidy (witamina wspomagająca
odporność na przenikanie szkodliwych substancji w postaci wolnych rodników) i
dużą zawartość niezbędnych aminokwasów.
Właściwości biomedyczne: amla zwiększa odporność organizmu, likwiduje zaburzenia
żołądkowo-jelitowe, wzmacnia i utrzymuje w zdrowiu serce i aktywność mózgu,
zwiększa produkcję czerwonych krwinek, regeneruje tkanki ciała poprzez wysoką
zawartością przeciwutleniaczy, ma ogólne właściwości regenerujące i
odmładzające cały organizm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz