sobota, 7 lutego 2015

Z serii zioła Azji Amla, amalaki - źródło witaminy C

Owoce drzewa amlaki są najbogatszym naturalnym źródłem witaminy C, do 445 mg na 100 g. Są również bogatym źródłem polifenoli oraz witamin A i z grupy B.
Znana również jako agrest indyjski, amla ma niską zawartość kalorii. Sto gramów świeżych jagód ma tylko 44 kalorie. Podobnie jak czarne porzeczki, ma znacznie większe ilości fitochemicznych związków fenolowych, zwłaszcza flawonów i antocyjanów. Stwierdzono, że oba te związki mają liczne korzyści zdrowotne. Są przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe. Dzięki tym właściwościom, w medycynie ajurwedyjskiej owoce amla są najważniejszym składnikiem odmładzających preparatów ziołowych – spożywanie amli to najbardziej efektywny sposób na utrzymanie dobrego stanu zdrowia oraz ogólnej regeneracji organizmu i długowieczności. 

Działanie: Amalaki zawiera pięć rodzajów smaku naszej percepcji zmysłowej (kwaśny, gorzki, słodki, słony i ostry - wyrównuje zatem wszystkie trzy energie; zawiera wysoką zawartość przeciwutleniaczy (substancji zmniejszających normalny proces utleniania, które są odpowiedzialne za proces starzenia się i śmierć komórek), bioflawonoidy (witamina wspomagająca odporność na przenikanie szkodliwych substancji w postaci wolnych rodników) i dużą zawartość niezbędnych aminokwasów. 
Właściwości biomedyczne: amla  zwiększa odporność organizmu, likwiduje zaburzenia żołądkowo-jelitowe, wzmacnia i utrzymuje w zdrowiu serce i aktywność mózgu, zwiększa produkcję czerwonych krwinek, regeneruje tkanki ciała poprzez wysoką zawartością przeciwutleniaczy, ma ogólne właściwości regenerujące i odmładzające cały organizm. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz