wtorek, 26 maja 2015

Domowe mleko roślinne z truskawkami

Sezon zaczęłam trochę wcześnie, ale uwielbiam kwaśne truskawki (których, ze względu na przeważającą we mnie pittę, jeść notabene nie powinnam:). Nie ma słońca, więc kwaskowatość truskawek uznaję w tym roku za bardzo udaną (choć wolałabym słońce i mogłyby być ostatecznie słodkie truskawki). Bardzo ostatnio wybrzydzam jedzeniowo (to nie, tamto nie...), ale dziś napadły mnie truskawki z mlekiem migdałowym...

Składniki na mleko: fil dowolnych orzechów, migdałów lub kokosa moczonych przez noc w zimnej wodzie na 3 fil wody; szczypta soli

Odcedzone orzechy lub migdały wrzucić do blendera, dodać wodę i sól i miksować co najmniej 60 sekund na dużych obrotach. Zawartość przecedzić przez gazę lub pieluchę tetrową i wlać do szklanej butelki.


Do mleka rozgniotłam truskawki i nie powinnam się przyznać, ale dodałam syropu daktylowego. Niebo w gębie...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz