czwartek, 18 lutego 2016

problemy z laktacją


Problemy z laktacją można podzielić na 3 grupy: nadmierna laktacja, brak laktacji i nieprawidłowa produkcja mleka wynikająca z przewagi doszy lub innych czynników.
Nadmierna laktacja. Kobieta wytwarza za dużo mleka w stosunku do potrzeb dziecka, więc po karmieniu mleko zalega w kanalikach, piersi stają się obrzęknięte, ciężkie i bolesne, a czasem mleko samoistnie z nich wypływa. Aby spowolnić produkcję mleka, należy ograniczyć spożywanie produktów zwiększających bioenergię kapha, takich jak nabiał, mięso i cukier, i wprowadzić dietę balansującą kaphę. Nadmiar mleka należy ściągać z piersi tylko do momentu odczucia ulgi. Piersi ulgę przyniesie także obkładanie liśćmi kapusty – sok z kapusty działa przeciwzapalnie i zatrzymuje wypływ mleka. Również herbata z szałwii zmniejsza laktację.
Niepowodzenie w laktacji. Może objawiać się dwojako: 1) zupełnym brakiem laktacji lub 2) niewystarczającą ilością mleka. Główne przyczyny to: nieodpowiednia dieta, niepokrywająca zapotrzebowania energetycznego samej matki, oraz anemia. Suśruta, wybitny ajurwedyjski lekarz, wymienia w Suśruta Samhicie kilka powodów braku laktacji: psychiczne napięcie, niechęć do nowo narodzonego dziecka, smutek, strach przed bólem laktacyjnym oraz ekstremalny stres lub trauma poporodowa. Uważamy, że zanim kobieta zdecyduje się na jakiekolwiek leki czy zioła, powinna spacyfikować wszystkie negatywne emocje, które wpływają bezpośrednio na produkcję mleka i utrudniają jej kontakt z noworodkiem. Matka powinna też dużo odpoczywać.
Pokarmy zwiększające laktację to: ziarna sezamu, dynia, ryby, jęczmień, sok z trzciny cukrowej, pszenica i nabiał we wszelkiej postaci. Pomogą również zioła: shatavari, lukrecja, siemię lniane, koper włoski i kmin.
Nieprawidłowa produkcja mleka. Według ajurwedy nierównowaga doszy w ciele matki wpływa bezpośrednio na mleko, a tym samym na dziecko, które się nim żywi. Jeśli zatem dziecko ma poniżej opisane symptomy, matka powinna zmienić swoją dietę tak, by uspokoić wzmożone bioenergie.
W przypadku wzrostu doszy wata produkowane mleko jest bardzo lekkie, pieniste i mało sycące. Maluch wciąż czuje się głodny, gdyż jego potrzeby nie zostają zaspokojone. Matka powinna wówczas przejść na dietę balansującą energię wata i włączyć do codziennego menu fasolę mung oraz czarną soczewicę z warzywami takimi jak marchew, słodki ziemniak czy buraki. Do diety może również włączyć zioła pomocne przy braku laktacji.
Podwyższony poziom zakwaszenia matki, związany z nierównowagą pitty, skutkuje produkcją mleka o kwaśnym zapachu. Po jego spożyciu dziecko ma skórne problemy alergiczne: wysypkę, zaczerwienienia i wypryski. Dziecko karmione takim mlekiem często odczuwa pragnienie, a jego matka miewa nawracające zapalenie piersi.
Przy takich objawach zaleca się przejście na dietę balansującą energię pitta oraz spożywanie gorzkich i wychładzających pokarmów. Z diety należy wykluczyć kawę, a także kwaśne, przesolone i nadmiernie ostre produkty. Wspaniałym środkiem wychładzającym nadmierne rozgrzanie pitty jest drzewo sandałowe, które można nosić w postaci naszyjnika lub nakładać na czoło i piersi w postaci pasty. Należy spożywać również triphalę w ilości od 500 miligramów do 1 grama na noc, gdyż pomaga ona zredukować nadmierne gorąco i nierównowagę wszystkich dosz.
Mleko z nierównowagą doszy kapha jest zbyt ciężkie, klejące i gęste. Po posiłku z takiego mleka dziecko śpi przez długi czas, rzadko aktywizuje się i cierpi z powodu dolegliwości żołądkowych (z powodu trudniejszego trawienia). Bywa także zaflegmione, wyziębione, miewa podpuchnięte oczy i częsty katar. W tym wypadku matka powinna przejść na dietę balansującą energię kapha, zredukować nabiał, potrawy mączne, cukier i tłuszcze oraz zadbać o aktywność fizyczną.
By wyrównać jakość mleka, potrzeba nie tylko odpowiedniej diety, ale także czasu, cierpliwości, odpowiedniej ilości wody i nastawienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz