czwartek, 10 marca 2016

lista zakupów:)

Ogarniamy z dr Shivani Sood, moją ajurwedyjską guru kolejną książkę, ale idzie jak krew z nosa. Niezbyt intensywnie, że tak się wyrażę:) niby gotowa, ale poprawki są jeszcze gorsze niż pisanie... dlatego po wielu prośbach postanowiłam wrzucać trochę treści już na bloga. Dziś zamiennikowa lista zakupowa, temat dla mnie baaaardzo na czasie:)

Mąki bez glutenu: gryczana, kokosowa, jaglana, kukurydziana, ryżowa, sezamowa, słonecznikowa, migdałowa, z nasion amarantusa, z pestek dyni, z quinoa, z kasztanów jadalnych, z topinamburu, z żołędzi, z teff, z cieciorki, z lnu (uwaga, ze względu na bardzo dużą zawartość błonnika blokuje przyswajanie pierwiastków).
Kasze: gryczana niepalona, jaglana, ziarna komosy ryżowej, ziarna cahinua, ziarna amarantusa
Ryż: basmati, biały, jaśminowy, czarny, czerwony, brązowy, dziki
Oleje: lniany, słonecznikowy, z czarnuszki, z pestek moreli, kokosowy, z czerwonej palmy, amarantusowy, migdałowy, koperkowy, konopny, kukurydziany, rzepakowy, sezamowy, sojowy, z kiełków pszenicy, z lnianki, z nasion pietruszki, z ostropestu, z ogórecznika, z orzechów cedrowych, z pestek winogron, z pestek wiśni, z wiesiołka, arganowy, z miąższu avocado, z orzechów macadamia, z pestek dzikiej roży
Owoce suszone: żurawina, figi, daktyle, morele ciemne, morwa biała, rodzynki, śliwki suszone, imbir
Orzechy, pestki: włoskie, laskowe, pistacje, pecan, macadamia, migdały, pestki moreli, brazylijskie, nerkowce, kasztany jadalne, kokosowe, pestki z dyni i pestki ze słonecznika
Nasiona: chia, sezam czarny, kozieradka, len, mak
Warzywa strączkowe: soczewica żółta, czerwona, zielona, brązowa i czarna; groch żółty i zielony, groch włoski - cieciorka; bób; fasola: szparagowa, biały jaś, kidney, adzuki, mung żółta i zielona, pinto, nerkowa, czarna; soja
Glony: agar agar, chlorella, spirulina, kombu, nori, wakame, dulsi
 Syropy: buraczany, daktylowy, orkiszowy, ryżowy, klonowy, kukurydziany, z agawy, z pączków sosny, melasa trzcinowa
Cukier: trzcinowy, kokosowy (z pączków kwiatowych), palmowy, brzozowy, stewia






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz