Oto jeden z przepisów na pakorę ze świeżą kolendrą:
kawałki warzyw należy pokroić w małe części i mocząc w cieście rzucać na
rozgrzany olej)
na 4 porcje:
fil liści kolendry; 2 fil mąki z cieciorki; łyż ajwanu; pół łyż kurkumy;
szczypta asafetydy; pół łyż cayenne; pół łyz soli; ¼ fil wody; 2 szczypty sody;
olej do smażenia
Dodać wszystkie przyprawy do mąki i wymieszać. Połowę mąki przesypać do miski z kolendrą i wymieszać dokładnie (najlepiej rękami). Drugą połowę dodać po chwili. Dodać stopniowo wodę, ugniatając pastę rękami. Posypać na wierzchu sodą i lekko przemieszać. Zostawić na około 15-20 minut. Rozgrzać olej, ale ostrożnie, tak, by się nie przypalił. Aby sprawdzić czy temperatura jest dobra rzucić w olej kawałek ciasta – jeśli wypłynie na wierzch to znaczy, że temperatura jest odpowiednia. Na rozgrzany olej należy rzucać kulki wielkości łyżeczki i smażyć na lekko brązowy kolor około 4-5 minut. Odsączyć tłuszcz.
Puri lub inne tego typu podpłomyki świetnie spełniają rolę zapychacza. Można podać je z jakimś sosem, ostatecznie smakują wyśmienicie nawet z majonezem…;p
1. Puri (V-, P-, K-)
Składniki na 12 placków:
4 fil mąki pszennej pełnoziarnistej lub mąki z cieciorki wymieszanej pół na pół z pszenną; 2 fil wody; ¾ łyż soli; olej do smażenia
Mąkę rozrobić z wodą na miękkie ciasto i pozostawić pod przykryciem. Po chwili uformować małe kulki z ciasta i rozwałkować je na okrągłe placki. Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron.
2. Ostre puri (V-, P+, K-)
Składniki na ok. 12 placków:
4 fil mąki pszennej pełnoziarnistej lub mąki z cieciorki wymieszanej pół na pół z pszenną; po pół łyż: ziaren kminu, czarnej gorczycy, ajwanu; ¾ łyż kurkumy; 2 szczypty pieprzu cayenne; 2 łyżki liści kolendry posiekanych; ¼ łyż soli; 2 fil wody; olej do smażenia
Do mąki dodać pozostałe składniki prócz wody i dobrze wymieszać. Mąkę z przyprawami rozrobić z wodą na miękkie ciasto i pozostawić pod przykryciem. Po chwili uformować małe kulki z ciasta i rozwałkować je na okrągłe placki. Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron.
3. Sos czosnkowy (V0, P+, K0)
Składniki na 4 porcje:
Półtorej łyżki tahini; półtorej łyżki soku z cytryny; 1-2 ząbki czosnku zmiażdżone; 2-4 łyżki wody; 2-3 łyż oleju sezamowego; 1/8 łyż sproszkowanego czarnego pieprzu
Składniki dobrze wymieszać.
4. Sos Pesto (neutralny z sałatką)
Składniki na kubek:
¼ fil orzechów; fil świeżych liści bazylii; ząbek czosnku; ¼ fil soku z cytryny; ¼ fil oliwy z oliwek; ¼ fil wody.
Rozdrobnić orzechy na miazgę. Dodać pozostałych składników i zmiksować w blenderze na sos.
No i jak macie jogurt to możecie również zamiast tradycyjnej herbaty podać gościom lassi na słodko lub ostro
5. Lassi na ostro (V-, P-, K-)
Składniki na 4 porcje:
2 fil wody; pół fil jogurtu; 2 łyżki cukru; pół łyż świeżo startego imbiru; pół łyż kardamonu.
Wszystkie składniki zmiksować około 1-2 minuty.
5. Lassi na słodko (V-, P-, K-)
Składniki na 4 porcje:
2 fil wody; pół fil jogurtu; 2 łyżki cukru; kropla wody różanej.
Wszystkie składniki zmiksować około 1-2 minuty.