Jak pisze dr Vasant Lad w książce „Starożytna
Medycyna Dalekiego Wschodu” wydanej w roku 1983, pewne produkty w odpowiednich proporcjach
łagodzą niekorzystny wpływ jaki na ludzki organizm wywierają substancje występujące w popularnym pożywieniu. Nazywa takie produkty „odtrutkami pokarmowymi” i wymienia ich dosyć sporo. Ponieważ nie każdy ma dostęp do taj starej pozycji, a taką wiedzę uważam za bardzo cenną, poniżej przytaczam opracowaną dosłowną tabelę z ww książki:
Medycyna Dalekiego Wschodu” wydanej w roku 1983, pewne produkty w odpowiednich proporcjach
łagodzą niekorzystny wpływ jaki na ludzki organizm wywierają substancje występujące w popularnym pożywieniu. Nazywa takie produkty „odtrutkami pokarmowymi” i wymienia ich dosyć sporo. Ponieważ nie każdy ma dostęp do taj starej pozycji, a taką wiedzę uważam za bardzo cenną, poniżej przytaczam opracowaną dosłowną tabelę z ww książki:
produkt
|
negatywne skutki spożycia
|
produkt łagodzący
|
nabiał
|
||
ser
|
wytwarza złogi i śluz, wzmaga pitta i kapha
|
pieprz czarny, turecki i chilli
|
jajka
|
wzmaga pitta, a gdy jadane
surowe wzmaga kapha |
pietruszka, cebula, kurkuma
|
lody
|
wytwarza śluz, powoduje złogi
|
goździki lub kardamon
|
kwaśna śmietana
|
wytwarza śluz, powoduje złogi
|
kolendra i kardamon
|
jogurt
|
wytwarza śluz, powoduje złogi
|
kminek lub imbir
|
ryby i mięso
|
||
ryby
|
wzmaga pitta
|
orzech kokosowy, limona
|
czerwone mięso
|
cięzko strawne
|
goździki, pieprz lub chilli
|
zboża
|
||
owies
|
wzmaga kapha i wytwarzanie tłuszczu
|
kurkuma, gorczyca, kminek
|
ryż
|
wzmaga kapha i wytwarzanie tłuszczu
|
goździki lub pieprz
|
pszenica
|
wzmaga kapha i wytwarzanie tłuszczu
|
imbir
|
warzywa
|
||
strączkowe
|
gazy i wzdęcia
|
czosnek, goździki, pieprz czarny i turecki, imbir,
sól kamienna lub chilli |
kapusta
|
wytwarza gazy
|
gotowana w oleju słonecznikowym z kurkumą i gorczycą
|
czosnek
|
wzmaga pitta
|
orzech kokosowy, limona
|
zielona sałata
|
wytwarza gazy
|
oliwa z oliwek z sokiem z cytryny
|
cebula
|
wytwarza gazy
|
gotowanie lub sól, kurkuma, gorczyca, jogurt
|
ziemniaki
|
wytwarza gazy
|
ghee z pieprzem
|
pomidory
|
wzmaga kapha
|
limona i kminek
|
owoce
|
||
avocado
|
wzmaga kapha
|
kurkuma, cytryna, czosnek,
czarny pieprz |
banany
|
wzmaga pitta i kapha
|
kardamon
|
suszone owoce
|
może wzmagać wata
|
moczyć w wodzie
|
mango
|
powoduje biegunkę
|
ghee z kardamonem
|
melon
|
wstrzymuje wydzielanie moczu i kału
|
tarty orzech kokosowy z kolendrą
|
orzechy i nasiona
|
||
orzechy
|
wytwarza gazy i wzmaga pitta
|
moczyć na noc i gotować w
oleju sezamowym z chilli |
masło arachidowe
|
ciężkie, wzmaga pitta,
powoduje ból głowy |
imbir i prazowy sproszkowany kminek
|
nasiona
|
mogą wzmagać pitta
|
moczyć i przypiekać aby były lżejsze
|
różne
|
||
alkohol
|
doraźne działanie stymulujące,
skutek hamujący |
żuć 1/2 łyżeczki nasion kminku lub 1,2 nasiona
kardamonu |
czarna
herbata |
doraźne działanie stymulujące,
skutek hamujący |
imbir
|
kofeina
|
doraźne działanie stymulujące,
skutek hamujący |
sproszkowana gałka muszkatołowa z kardamonem
|
czekolada
|
doraźne działanie stymulujące,
skutek hamujący |
kardamon, kminek
|
kawa
|
stymulant, hamuje funkcje ustroju
|
sproszkowana gałka muszkatołowa z kardamonem
|
prażona kukurydza
|
wytwarza gazy
|
dodać ghee
|
słodycze
|
powoduje przeciążenie
|
sproszkowany suszony imbir
|
tytoń
|
wzmaga pitta, stymuluje wata
|
kłącze tataraku i nasiona selera
|
Ja bym nie traktowała dosłownie zachcianek. Bez względu na to czy przytrafiają się w ciąży czy poza nią. Za to spojrzałabym na nie metaforycznie i doszukiwałabym się przyczyny w potrzebie jedzenia danego typu smaku/produktu. Przecież organizm zawsze pożąda tego, co potrafi najszybciej skompensować jakąś dysharmonię w nas. Zanim ulegniemy pokosie (lub na spokojnie gdy ja zaspokoimy ;)) zrobić za każdym razem analizę poprzez analogię. Medycyna chińska ma tu swój system analityczny, ajurweda na pewno też.
I tu znowu masz rację – w większości chodzi o dany smak. Ale zauważ, że np. wiele rzeczy ma smak ostry, a zachcianki polegają właśnie na tym, że wybieramy te najgorsze albo całkowicie nieprzewidywalne z nich:) Ja rozumiem, że sięgając po chipsy mam ochotę na coś ostrego, tylko dlaczego nie wybieram chrzanu albo prażonych orzechów nerkowca w papryce? To właśnie jest dla mnie czymś irracjonalnym. Zachcianki po za ciążą, według ajurwedy, to trochę inna sprawa – czasem mogą wynikać po prostu z naszej "pamięci" o smaku danej rzeczy, którą usiłujemy odzyskać. Albo coś nam bardzo smakowało i dlatego chcę to ponownie zjeść. Zachcianki ciążowe, jak twierdzi Czaraka, są specyficzne i należą do prabhav- czegoś, czego do końca nie da się logicznie wytłumaczyć. I niech tak pozostanie:)