Numer 1:) Żółcień chinolinowa – oznaczana jako E104
Znajduje się w produktach spożywczych: lukrach, posypkach i polewach do ciast, gumach do żucia, lodach, żelkach, cukierkach, galaretkach, ciastkach i innych wyrobach cukierniczych, deserach mlecznych, dżemach i marmoladach, musztardzie, serach topionych, gotowych sosach, napojach gazowanych i niegazowanych, napojach izotonicznych, napojach alkoholowych, lekach i suplementach diety: syropach, tabletkach do ssania na ból gardła, otoczkach tabletek, żelkach i lizakach witaminowych
kosmetykach: szminkach, pastach do zębów, mydłach, farbach do włosów….
Żółcień stosuje się także do barwienia tkanin, takich jak jedwab, wełna czy nylon.
Barwnik syntetyczny, często używany w formie soli sodowej, która jest dobrze rozpuszczalna w wodzie.
* u niektórych osób może wywoływać reakcje alergiczne, takie jak wysypki, astma, czy inne objawy nadwrażliwości.
* istnieją doniesienia że żółcień chinolinowa, może mieć wpływ na zachowanie dzieci, powodując nadpobudliwość.
* niektóre badania na zwierzętach sugerowały potencjalne działanie kancerogenne, ale dowody na to u ludzi są niewystarczające.
2. Żółcień pomarańczowa (E110)
Syntetyczny barwnik azowy, rozpuszczalny w wodzie, występuje zwykle w formie soli sodowej.
znajduje zastosowanie w barwieniu napojów, takich jak napoje gazowane, soki i napoje alkoholowe, słodyczy, w tym żelków, lizaków, i lodów, wyrobów piekarniczych, produktów mlecznych, przetworów owocowych i warzywnych, farmaceutyków, takich jak tabletki i kapsułki, kosmetyków, w tym szamponów i mydeł.
Może nasilać objawy astmy, wywoływać nadpobudliwość i zaburzenia koncentracji u dzieci, powodować reakcje alergiczne z pokrzywką ikatarem siennym, bóle brzucha, może sprzyjać pogarszaniu stanu cery i wypryskom;
podejrzana o działanie rakotwórcze ale… brak badań jednoznacznie potwierdzających kancerogenny wpływ żółcieni pomarańczowej na ludzi.
3. Tartazyna (E102)
Jest powszechnie stosowanym syntetycznym barwnikiem, nadającym produktom jasnożółty kolor; rozpuszczalna w wodzie.
Tartazyna jest używana do barwienia: napojów gazowanych, soków i napojów alkoholowych, słodyczy, takich jak żelki, lizaki i ciastka, przetworów mlecznych, w tym jogurtów i lodów, produktów piekarniczych, przetworów owocowych i warzywnych, gotowych dań i zup, leków, w tym tabletek i syropów, kosmetyków, w tym szamponów, mydeł i kremów.
Tartazyna jest dopuszczona do użytku, ale jej stosowanie jest regulowane przez limity maksymalnego stężenia w produktach spożywczych; produkty zawierające E102 muszą być odpowiednio oznaczone na etykiecie, a także muszą zawierać ostrzeżenie o możliwym wpływie na aktywność i uwagę u dzieci.
*tartazyna może wywoływać reakcje alergiczne, takie jak wysypki, pokrzywka, astma, bóle głowy i nudności. Zwłaszcza u osób wrażliwych na aspirynę
* może wpływać na zachowanie dzieci, powodując nadpobudliwość i problemy z koncentracją.
4. Azorubina (E122)
Organiczny związek chemiczny z grupy barwników azowych. Syntetyczny czerwony barwnik stosowany jako dodatek do żywności.
weszłam tak tylko z ciekawości na stronę sprzedającego, pozostawię bez komentarza. Zwłaszcza to sformułowanie, że produkt nie przeznaczony do bezpośredniego spożycia. https://www.cukieteria.pl/…/8953-1kg-barwnik-w-proszku…
A jednak jest, barwione nim są słodycze (żelki, cukierki), napoje (napoje gazowane, soki), desery (galaretki, lody), produkty piekarnicze (ciasta, ciasteczka), leki (tabletki, syropy). Również kosmetyki (szminki, farby do włosów).
WHO/FAO ustaliło ADI na poziomie 0-4 mg/kg masy ciała. Weźmy przykład lodów: W Unii Europejskiej, zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (UE) nr 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011 r. w sprawie unijnego wykazu dodatków do żywności, azorubina (E122) może być używana w lodach, ale musi być zgodna z maksymalnymi dopuszczalnymi stężeniami; dopuszczalne stężenie azorubiny w lodach wynosi do 150 mg/kg. Ile waży twoje dziecko? 30 kg? 30×0,4 mg = 12 mg. W lodach znajduje się ponad 12 razy więcej niż może zjeść tego barwnika. A co jeśli na imprezie urodzinowej zje jeszcze kisiel, galeretkę z owocami i kilka cukierków?? Pytanie pozostawiam otwarte:)
* Udowodniono, że działa kancerogennie na zwierzęta. Na razie brak badań potwierdzających lub wykluczających rakotwórczy wpływ na ludzi
* Azorubina może powodować reakcje alergiczne, szczególnie u osób z astmą i alergią na aspirynę. Może również wywoływać reakcje skórne, takie jak pokrzywka
* Azorubina może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, wpływając na ich skuteczność lub zwiększając ryzyko działań niepożądanych
* Przeciwwskazania:
Osoby z alergią na aspirynę
Osoby z astmą
Osoby z nadwrażliwością na barwniki azowe
Dzieci z nadpobudliwością
5. czerwień allura (E129)
Jest szeroko stosowana do nadawania intensywnego czerwonego koloru żywnościom i napojom. Może być obecna w lodach, napojach gazowanych, słodyczach, wyrobach cukierniczych, przyprawach.
ADI wynosi 4 mg/ kg masy ciała. Dla porównania znów przedstawię ci fakt, że dopuszczalne stężenie czerwieni Allura w lodach wynosi do 4 mg/kg. Czyli tyle samo. Czyli twoje dziecko może zjeść tylko loda z zawartością tego barwnika. Jesli już bardzo musi.
* Może powodować zmiany skórne i problemy z układem oddechowym.
* Zauważono, że u zwierząt rzutuje na płodność.
* Niektórzy sugerują rakotwórcze działanie.
* Czerwień allura obecnie zakazana jest w Danii, Belgii, Szwajcarii, Francji i Szwecji, do 2001 była zakazana również w Norwegii.
Na podsumowanie cyklu o suplach ciekawostka, która może ci się przydać:)
A zwłaszcza, jeśli w trakcie infekcji zażywasz reklamowane preparaty apteczne na wzmocnienie odporności.
Dlaczego? Bo w większości preparaty na odporność zawierają cynk. Owszem, jest to minerał niezwykle potrzebny w kształtowaniu odporności ALE nie w trakcie choroby. Patogeny, np. bakterie, wymagają cynku do wzrostu i przetrwania. Wysoki poziom cynku może zatem wspierać ich rozwój. Przykładem jest bakteria Staphylococcus aureus, która potrzebuje cynku do budowy białek i enzymów niezbędnych do jej patogenności. Na szczęście organizm ludzki posiada mechanizmy, które ograniczają dostępność cynku dla patogenów podczas infekcji. Specjalne białka wiążą cynk, ograniczając jego dostępność dla bakterii w procesie tzw. „odporności żywieniowej”. Odporność żywieniowa to proces, w którym organizm żywiciela „maskuje” śladowe minerały w celu ograniczenia patogeniczności podczas infekcji. Stężenie minerałów w krążeniu, takich jak żelazo i cynk, szybko i dramatycznie spada wraz ze stanem zapalnym związanym z infekcją. Tak więc poziom cynku spada celowo, a zażywając preparaty z cynkiem podnosisz jego poziom. Sabotaż, jakby na to nie patrzył:)
Wyczerpałam temat suplementacji. W kolejnych wpisach będzie mowa już o nowotworach. Do następnego!