Blog
Z serii zioła Azji – bhringraj (Eclipta alba)
Zaczęło się od tego, że dostałam niedawno maila od pani, która zmaga się z bardzo silnym wypadaniem włosów. Przyczyn tego stanu rzeczy można upatrywać wiele, począwszy od braku witamin i minerałów na nieprawidłowym działaniu hormonów skończywszy. My znalazłyśmy prawdopodobną przyczynę w nieprawidłowo funkcjonującej tarczycy. W kolejnym kroku starałam się znaleźć coś, co pomoże w odrośnięciu […]
topinambur – uciekinier z Ameryki
Topinambur już dawno rośnie w moim ogródku i tak się rozrósł, że nie ma miejsca na noc innego:) musiałam zrobić nowy ogródek. Ale topinambur ma niesamowite właściwości, więc szanuję to, że się rozrósł i zostawiam go w spokoju. Do wykopków:) Już kilka razy poratował mi obiad tej zimy, mimo, że w smaku jest nudny jak […]
symptomy nierównowagi żywiołów i bioenergii
Każdy spośród pięciu żywiołów może pojawić się w nadmiarze albo może go brakować. Jak rozpoznać taką sytuację? Przedstawiam najważniejsze symptomy zaburzeń: – nierównowaga ognia przejawia się zazwyczaj w postaci zbyt wielkiej jego siły, rozprzestrzeniającej się po całym ciele. Pojawiają się wtedy symptomy takie jak nadkwaśność, wysokie ciśnienie krwi, czerwone wysypki na skórze całego ciała, zapalenia, […]
a mentalnie jesteś….?
Skąd masz tyle energii? Pytają ludzie i pytam czasem samą siebie:) Pomyślałam, że warto przedstawić Wam tabelę jaką kiedyś stworzyłam po którymś z wykładów dr Sood na czubku jakiegoś himalajskiego wzgórza:) A energia? chyba z sattwy… Niech króluje sattwa:) MENTALNA KONSTYTUCJA sattwa radżas tamas dieta wegetariańska trochę mięsa mięsna używki (alkohol, narkotyki itp) nigdy okazjonalnie, w […]
bezpieczne sposoby na niebezpieczną gorączkę u dzieci
Nie zawsze jest niebezpieczna, przecież to forma obrony organizmu przed drobnoustrojami. Czasem załatwia sprawę. Dzień gorączki i po bólu 🙂 Ale w przypadku przedłużającej się wysokiej gorączki u dzieci trzeba powziąć środki zaradcze. Najpewniej nie obędzie się bez wizyty u lekarza i odpowiednich badań. Jeśli to poczynione i okazuje się, że to tylko albo aż […]
zatoki zalane:)
Ból zatok i zatory w obrębie nozdrzy to syndrom wzrostu kaphy (przeziębienia, alergie i taka pogoda jaką mamy za oknem czyli wilgotna ciapa:):)). Inhalacje z olejka eukaliptusowego, różanecznika lub imbiru (można także spróbować inhalacji z kilku łyżek nasion kolendry zagotowanych w 4 filiżankach wody) są niezwykle pomocne przy tego typu bólach. Można je także złagodzić […]
cukier w żywieniu dzieci
Wszyscy wiemy, że cukru nie należy spożywać, a jednak niewielu potrafi go świadomie odrzucić. Niestety nie ogranicza się to tylko do nie słodzenia herbaty… Cukier lub jego zamienniki naturalne (syrop z agawy, glukoza, laktoza, melasa) albo w postaci chemicznie syntetyzowanych syropów, np. glukozowy, glukozowo-fruktozowego lub dekstrozy, jest naprawdę w przerażającej większości produktów! Ukrywa się pod […]
Hemochromatoza – niekontrolowana pitta w natarciu
Hemochromatoza to choroba metaboliczna, w której pod postacią hemosyderyny (kompleksu białkowego magazynującego żelazo w komórkach) w organizmie nadmiernie gromadzi się żelazo. Choroba ta może być wrodzona, czyli pierwotna – w tym przypadku podstawą tego patologicznego procesu jest źle funkcjonujący system, odpowiadający za wydalanie (nie wchłanianie – ten system działa prawidłowo) żelaza z organizmu; może być […]
Czakry – główne centra energetyczne
Literalnie słowo czakra pochodzi z sanskrytu i oznacza „koło”. W rzeczywistości te centra energetyczne mają kształt lejka łączącego ze sobą ciała człowieka (te subtelne z ciałem fizycznym). Każda czakra, będąca zarówno odbiornikiem, przetwornikiem jak i przekaźnikiem energii, związana jest bezpośrednio z ośrodkiem hormonalnym i dostarcza energii do jego funkcjonowania. Zarówno blokada swobodnego przepływu jak i […]
Raity, pikle i chutney – z czym to się je:)
Raita to jogurt z przyprawami połączony z warzywem, podawany jako sos lub jako środek na lepsze trawienie do głównego dania (łyżka lub dwie na osobę) Raita może być z burakiem (gotowany), marchewką, świeżym ogórkiem, szpinakiem albo pomidorem – surowe. Zasada robienia raity jest zawsze taka sama. Przypraw można dodawać według uznania. Składniki na 4-6 porcji: […]