fbpx

Blog

asany dla waty

asany dla waty

Osoby o typie konstytucjonalnym wata są generalnie drobne w budowie, z wątłymi kośćmi i cienką ramą ciała. Charakteryzują się dużą elastycznością, ale niewielką siłą i wytrzymałością. Z wiekiem szybko sztywnieją, a ich stawy i kości podatne są na wszelkie zmiany patologiczne. Słaba cyrkulacja, sucha, zimna skóra i trzaskanie w stawach definiują nerwowy typ wata. Lękliwe […]

asany dla typu pitta

asany dla typu pitta

Osoby o typie pitta charakteryzują się średnią, przeciętną budową; nie sa ani zbyt wysokie, ani też zbyt niskie, ni za grube ni za chude. Zwykle odznaczają się znaczną muskulaturą i elastycznością – zawdzięczają to dobrej cyrkulacji krwi i naoliwieniu, które pomaga utrzymywać w kondycji stawy. Mimo swojej umięśnionej postawie, osoby o przewadze pitty często nie […]

Ważne informcje dla osób wybierających się na oczyszczanie ajurwedyjskie do Indii – koniecznie proszę przeczytać te długie wypociny!

Tytuł mojej pracy magisterskiej brzmiał: „Ajurweda  –  tradycyjna  teoria  a  współczesna  praktyka  – porównanie  na  przykładzie  terapii  panchakarma w indyjskich i polskich ośrodkach ajurwedy”. Temat zbadałam conajmniej DOGŁĘBNIE i mogę śmiało uznać się za specjalistę w dziedzinie panchakarmy, przynajmniej jeśli chodzi o teorię:) Moje dwukrotne pobyty badawcze w Indiach pozwoliły mi na wysnucie poniższych wniosków. […]

Tamasowa pogoda, tamasowe jedzenie

Za oknami plucha, szaro, zimno i ponuro – często mówi się o takiej pogodzie, że jest ciężka. Takie przymioty jak ciężkość, inercja,bezwład, niepokój, uziemienie to cechy tamasu – trzeciej i ostatniej z gun (właściwości pramaterii według filozofii sankhji, odsyłam do wcześniejszych postów o sattwie:)) Tamasowe może być też jedzenie – jedząc je czujemy się właśnie […]

TCM i ajurweda – elementy wspólne i rozbieżne w obu tradycjach

TCM i ajurweda – elementy wspólne i rozbieżne w obu tradycjach

Filozofia ajurwedy zawiera elementy zaczerpnięte z sześciu klasycznych hinduskich systemów filozoficznych a także elementy ateistyczne i tantryczne, które nadały jej elastyczność i sprawiły, że w przeszłości możliwe było jej włączanie w kulturę mieszkańców Tybetu, Chin, Grecji i krajów arabskich. Dzięki temu ajurweda mogła rozpowszechniać się na całym ówczesnym świecie jako „Matka Medycyny”.  A zatem powstała […]

Pokarmy radżasowe

Pisałam niedawno (a może i dawno…jak ten czas szybko leci) o produktach, które ajurweda uważa za czyste, czyli sattwiczne. Teraz przyszedł czas wymienić te, które wprowadzają w nasze życie element radżasu, czyli innymi słowy stymulują i pobudzają do działania (zarówno do pozytywnego jak i negatywnego). Są to też produkty w większości aktywizujące ogień trawienny. A […]

produkty sattwiczne

Produkty sattwiczne, wg ajurwedy to: ananas,  arbuz bataty borówki brokuły brukselki brzoskwinia buraki cukier trzcinowy cukinia cykoria daktyle suszone daktyle świeże dynia fasola azuki fasola czarna fasola pintu figi ghee gorczyca granat grapefruit groszek groszek zielony gryka jabłka jagody jam jarmuż jeżyny jęczmień jogurt, świeży kalafior kalarepa kapusta kapusta włoska karczoch kiełki alfa kokos kukurydza […]

Sattwiczny umysł

Dziś wędrując sobie w lesie z Młodym przywiązanym do piersi chustą poczułam niezwykły napływ dobrej energii. Mój umysł nagle zastygł – przestałam myśleć,analizować, ustawiać po kolei co jeszcze mam zrobić tego dnia, po prostu wyłączyłam się patrząc jak oniemiała na małe kropelki deszczu. Odkryłam na nowo deszcz. Jakaś jasność, świetlistość mnie ogarnęła. Uśmiechnęłam się pod […]

ajurwedyjskie reguły zachowania w lato

ajurwedyjskie reguły zachowania w lato

Promieniowanie słoneczne jest w lato intensywne, bioenergia kapha ulega redukcji. Na sile przybiera bioenergia pitta. Ważne jest, by unikać bezpośredniego działania promieni słonecznych, szczególnie w porach najaktywniejszej działalności słońca. Spożywane pokarmy powinny być ciepłe, lekko tłuste i z przewagą słodkiego smaku; ostre, kwaśne i nadmiernie słone pokarmy należy zredukować do minimum. Większa ilość płynów pomoże […]

W upalne dni

W upalne dni

Trochę późno, ale lepiej późno niż wcale:) Czy do nikogo nie dociera, że w gorące dni należy jeść GORĄCE dania i pić GORĄCE napoje?:) tak tak, właśnie wtedy otwierają się pory i organizm wyrzuca z siebie ciepło, a nie ogrzewa ciała, co ma miejsce kiedy dostarczam organizmowi zimne pożywienie. Spożywając gorące substancje redukujemy wytwarzanie energii cieplnej […]

Archiwum