Blog
Gotujemy warzywa wg Amadei Morningstar
gotowane warzywa czas gotowania w minutach vata pitta kapha karczochy, całe 60 – – neutralne szparagi, całe 8 do 15 – – – buraki w plasterkach 15 do 20 – + – boćwinka, pokrojona 5 do 10 lekko + neutralna – brokuł, łodyga 5 do 12 […]
Kolory w ajurwedzie – chromoterapia
Z punktu widzenia ajurwedy każdy kolor posiada właściwą mu energię i właściwości, którymi emanuje. Właściwości te wykorzystuje się w leczeniu stanów chorobowych ciała i umysłu. Z punktu widzenia zachodniej nauki nie ma żadnych dowodów na to, że jest jakiekolwiek wpływ barw na organizm ludzki; sami jednak dostrzegamy reakcję naszego ciała na konkretne kolory. Każdy kolor […]
Nabiał
Mleko i jego przetwory oraz jajka mają właściwości budujące, są niestety ciężkie do strawienia. Najcięższym dla przetworzenia przez organizm jest ser żółty. Smaczny, ale zbyt słony i tłusty zarówno dla osób o konstytucji kapha jak i pitta; nawet osoby z dominacją vaty mogą sobie nie poradzić z serem. Ser żółty należy zdecydowanie spożywać w […]
O mleku i nietolerancji na nie
Teksty ajurwedyjskie wychwalają mleko jako jedną z naturalnie występujących rasayan. Przypisują mleku te same właściwości, które przypisywane są odżas: słodkość, łagodność, chłodność, oleistość, śliskość, gęstość, elastyczność, ciężkość, powolność i wyraźność. Stąd też mleko, o ile prawidłowo trawione, wspomaga powstawanie odżas. Mleko krowie uchodzi za eliksir życia bowiem wzmacnia serce, siły życiowe i intelekt oraz odmładza […]
Mąka odpowiednia dla doszy
mąka vata pitta kapha amarantusowa neutralna neutralna – gryczana + + – jęczmienna + – – kukurydziana + + – orkiszowa + – + owsiana neutralna neutralna neutralna owsiana, otręby + neutralna – pszeniczna, biała – – […]
Sport a dosze
Zawsze powtarzam, że dzień bez sportu to dzień stracony… Może dlatego, że jestem pittą, a pitty wprost uwielbiają coraz więcej i więcej ćwiczyć. Tylko, żeby znowu nie przesadzić:) Co na to ajurweda? Sport i rekreacja powinny nie tylko wzmacniać fizyczne i duchowe samopoczucie, ale również sprawiać przyjemność. Nie trzeba nikogo przekonywać do zdrowotnych walorów systematycznych […]
placki z fasoli mung
Warsztatowe. I jak zwykle za mało słone:) Mam tendencję do nie-do-salania… Wszyscy byli ciekawi co to też będzie. I wyszło: Do zrobienia tego diabołka potrzebne są: fasola mung, pełnoziarnista mąka pszenna lub orkiszowa, kmin (nasiona), anyżek, mielony imbir (opcjonalnie), sól, woda Fasolę umyć i namoczyć w wodzie na 2-3 godziny. Następnie odlać wodę wraz z […]
skrótem przed dietę dziecka
Ajurweda twierdzi, że prawidłowa opieka i wychowanie dzieci jest podstawą zdrowych relacji w rodzinie i całym społeczeństwie. Zdrowie człowieka buduje się od samego początku – styl życia, jakiego uczą rodzice, przekłada się na późniejsze, samodzielne życie. W dzisiejszych czasach model rodziny stanął na głowie – rodzice często nie mają czasu dla swoich pociech, […]
placek dyniowo – selerowy
Zrobiłam placek dyniowy i biegnę zakomunikować o tym mojej mamie. Uradowana, z uśmiechem od ucha do ucha mówię, że zrobiłam placek i żeby mama zgadła, co do niego dodałam:) a mama na to: „nie wiem, ale znając ciebie to pewnie jakąś rzodkiewkę…” od razu mina mi siadła i mówię, eeeeee….. nieeeee. No gdzie rzodkiewkę do […]
Reguły zachowania na dzień i noc
Ajurwedyjska nauka o życiu dostarcza praktycznych reguł zachowania, które pomagają w utrzymaniu w równowadze trzy dosze. Reguły te pozwalają zminimalizować stres i czynniki sprzyjające popadnięciu w gnuśność i depresję. Wiedza o życiu zawiera reguły postępowania, w ciągu dnia, na noc, na różne pory roku oraz wskazówki jak w prawidłowy sposób zaspokajać naturalne potrzeby organizmu. […]