fbpx

Blog

Typ wata i jego preferencje dietetyczne (dieta wata)

Typ wata i jego preferencje dietetyczne (dieta wata)

Wata jest przede wszystkim zimną i suchą bioenergią, aby zatem je uspokoić należy spożywać ciepłe dania, najlepiej z dużą zawartością wody. Najlepsze dla waty są pożywne dania serwowane zimą: gęste zupy, dania jednogarnkowe, zapiekanki (różne wersje – ponieważ to moje ulubione danie musicie przyzwyczaić się, że zagoszczą one wszędzie:). Letnie surówki, sałatki, chłodne napoje i […]

Zasady jedzenia w ajurwedzie

Zasady jedzenia w ajurwedzie

Ajurweda przekazuje wskazówki jak jeść, by cieszyć się zdrowiem i czerpać maksymalne korzyści ze spożywanych pokarmów. Porady te zasadniczo nie odbiegają od standardów wyznaczanych przez nowoczesną dietetykę. Przyjrzyjmy się im zatem bliżej: – przede wszystkim jedz w spokojnym otoczeniu i rozkoszuj się potrawami. Postaraj się, żeby twój mózg zarejestrował to, że w ogóle jesz. Im […]

Szarlotka z jeżynami

Szarlotka z jeżynami

Jak szaleć, to szaleć:) Jeżyny i jabłka są moimi ulubionymi owocami, mimo, że jako pitta do potęgi nie powinnam jeść ich za wiele, szczególnie tych kwaśnych. Ale co tam, raz na czas można sobie pozwolić na takie połączenie. W sierpniu szaleję z dżemami jabłkowo-jeżynowymi, takimiż musami, koktajlami, zapiekankami, ciastami… I strasznie przy tym kombinuję:) Tutaj […]

Zapiekanka z jabłkami

Zapiekanka z jabłkami

Od jakiegoś czasu namiętnie na obiad robię wszelkiego rodzaju zapiekanki: warzywne, warzywne z kaszami, warzywne z ziarnami i fasolami i inne tego rodzaju. Gdyby nikt się nie buntował pewnie byłyby codziennie… mama w końcu powiedziała zapiekankom NIE i poprosiła o coś innego. Coś innego wyszło, ale nie mogłam oprzeć się zapiekankowej pokusie:) Zamiast na obiad […]

buraczki z ajwanem

buraczki z ajwanem

Lato to dla mnie czas radosnego grzebania w ziemi… tak tak. Najpierw trzeba wsadzić wszystkie warzywa, potem je doglądać, pielęgnować, pielić, plewić, przerywać…ale jakże miło potem pójść do własnego ogródka i wyrwać piękne zdrowe buraczki na obiad. Powstaje wtedy pytanie co z nich zrobić, przecież nie da się codziennie jeść zupy śmieci albo zapiekanki warzywnej […]

Pasta z cieciorki

Pasta z cieciorki

Kiedy moje wyczerpane mięśnie proszą mnie o białko, staram się wybrać dla nich, to, co najlepsze. A przy tym smaczne:) Cieciorka oczywiście nie zapewnia wszystkich niezbędnych aminokwasów i pełnowartościowym białkiem nie jest, ale w odpowiednim zestawie, jej walory wzrastają. Proponuję Wam spróbować wyśmienitej pasty z cieciorki, którą dodaję do węglowodanowego posiłku. Doskonale pasuje do kaszy […]

Mentalne cechy doszy w pigułce

               Vata Elastyczna, łatwo się przystosowująca, humanitarna, easy going, osoba serca bardziej niż rozumu, szukająca miłości, martwi się przyszłością, zmieszana, lękliwa, nie lubi planowania, nie lubi dyscypliny, systemów, podążania za rutyną, wolny duch, nerwowa, emocjonalne problemy, tendencja do samodestrukcji.             Pitta Logiczna, ambitna, zorientowana na cel, bardziej osoba rozumu […]

Właściwości smaków

           SMAK WPŁYW NA DOSZE       EFEKTY     POKARMY        słodki Powinien być spożywany w ograniczonych ilościach. Najlepszy dla pitty, średnio dobry dla vaty, najgorszy dla kaphy. Dobre – wzrost i rozwój, rozwój mózgu (glukozą żywi się mózg), zimny i nawilżający smak Złe – obniża metabolizm, podnosi wagę, produkuje śluz Owoce: banan, mango, winogrona, daktyle, […]

Namaste! indyjskie wspomnienia (wiosna 2011)

Od tych luźnych myśli w mojej kolejnej indyjskiej wyprawy zaczynam konstruowanie tego bloga:) Namaste! Chciałam powiedzieć Wam, ze jeśli kiedykolwiek narzekaliście na Polskie drogi, musicie splunąć na lewą stronę i odpukać w niemalowane:) Albo zabiorę Was tutaj. Przejazd trasy liczącej 500 km (Delhi – Dharamsala) zajął nam… 13 godzin. Bogu dzięki, ze była to noc, […]

Archiwum