Kapha jest doszą, którą trudno wytrącić z równowagi poprzez pożywienie – jej budulec stanowi przecież ziemia, czyli najgrubsza forma energii. Mimo to, ludzie typu kapha mogą utracić równowagę jedząc zbyt tłusto i za słodko. Niestety zarówno tłuszcz jak i cukier w dostępnych produktach spożywczych stanowi ponad połowę wartości energetycznej, co za tym idzie ludzie typu kapha powinni staranniej przyglądać się temu, po co sięgają na półkę w sklepie… Powinni również ograniczyć spożywanie soli, bowiem to ona przyczynia się do gromadzenia wody w tkankach. Intuicyjnie, by przeciwdziałać przytłaczającemu i uziemiającemu działaniu bioenergii kapha, w diecie powinno się znaleźć dużo lekkich, ciepłych, suchych i stymulujących pokarmów. Osoby o tym typie konstytucyjnym powinny preferować lekkie śniadania i kolacje, potrawy nie za długo gotowane z niewielką ilością płynów olejów i cukrów oraz świeże warzywa i owoce (aczkolwiek są ciężej strawne niż podgotowane). Do posiłków warto dodawać przyprawy i zioła pobudzające trawienie. Zalecane smaki to cierpki, ostry i gorzki – hamują apetyt i ściągają nadmiar wody.
Pokarmy
dla regulacji doszy kapha:
|
opis
|
najlepsze
|
dobre
|
złe
|
Owoce
|
jest to grupa
wspierająca, ponieważ zawierają dużo cukru i są w większości wychładzające. Cytryna i grapefruit, jedzone bez cukru, pomagają redukować tłuszcz. |
kwaśne jabłka,
gruszka, cytryna, suszone owoce, żurawna, |
limonka,
grapefruit, morela, śliwka, papaja, wiśnia, pomarańcza, truskawka, malina, brzoskwinia, granat, |
wszystkie słodkie
owoce np. banany, mango, winogrona, figi, daktyle, arbuz (zawiera dużo wody) |
Warzywa
|
dużo gotowanych –
surowe warzywa są trudniejsze do strawienia; warzywa zawierają dużo wody i wychładzają, dobrze jest zatem przygotowywać je z towarzystwem przypraw, które zredukują te właściwości. |
seler (ściąga
wodę z organizmu), marchew, kalafior, kapusta (wszystkie odmiany), por, brokuł, grzyby, kiełki, warzywa liściaste, koper, chrzan, rzodkiew, brukiew |
szparagi,
szpinak, brukselka, kalarepa, |
bakłażan,
cukinia, słodkie ziemniaki, ogórek, pomidor, dynia, oliwki |
Zboża
|
jako jeden
posiłek w porze obiadowej, mniej na śniadanie, w ogóle nie powinno się ich jeść na kolację |
kukurydza, proso,
jęczmień, gryka, żyto |
ryż basmati,
quinoa, amarantus |
kuskus, pszenica w każdej postaci, owies, ryż brązowy
|
Pestki i orzechy
|
grupa wspomagająca
|
Migdały
blanszowane |
Pestki z dyni i
słonecznika |
Brazylijskie,
pecan, włoskie, laskowe |
Oleje
|
dodawany w małych
ilościach do posiłku |
rzepakowy,
gorczycowy, z nasion konopii |
słonecznikowy,
kukurydziany, lniany, z wiesiołk |
oleje z orzechów,
z avocado, ghee |
Warzywa
strączkowe |
Polecane jako
bardzo dobre źródło białka dla kaphy |
Tofu, tempeh z
soi |
Fasole, grochy,
soczewice |
cieciorka
|
nabiał
|
jedna z grup
najbardziej wzmagających kaphę; produkuje śluz, obniża metabolizm |
Mleko kozie i
przetwory |
lassi
|
Mleko krowie i
przetwory |
Mięso
|
Nie zalecane
|
Kurczak, indyk
raz w tygodniu |
Ryby słodkowodne,
krewetki |
baranina,
jagnięcina, dziczyzna, wieprzowina, wołowina |
Słodycze
|
Należy unikać
|
Nieogrzewany miód
|
melasa
|
Wszystkie inne
naturalne cukry |
Przyprawy
|
Kapha powinna
używać bardzo dużo stymulujących trawienie przypraw |
bazylia, gałka
muszkatołowa, pieprz, czosnek, chilli, gorczyca, pieprz cayenne, papryka ostra – nie należy przesadzać z ostrymi przyprawami w czasie ciąży |
kmin, mięta,
rozmaryn, szafran, cynamon, liść laurowy, kurkuma*, kardamon, kolendra, cynamon, koper włoski, tymianek* |
sól
|
Napoje
|
|
Woda, napoje
roślinne bez dodatku cukru |
Herbaty ziołowe,
zielona herbata, napoje zawierające kofeinę, napoje energetyzujące |
Soki owocowe,
syropy owocowe, słodzone napoje, słodzone napoje roślinne |