fbpx

Nie udało się opanować przy stole oczywiście:) Przejadanie się, niewłaściwe kombinacje pożywienia oraz spożywanie posiłków pod wpływem emocji prowadzą do zgagi i niestrawności. Osłabiony ogień trawienny, który jest wynikiem owych przyzwyczajeń, nie jest w stanie poradzić sobie z pokarmem, który zalega w żołądku i fermentuje. 

Jak naturalnie uporać się ze zgagą i niestrawnością:

• dieta balansująca wzburzoną pittę jest w przypadku takich dolegliwości konieczna

• nie przejadaj się

· natychmiastową ulgę przyniesie ci szczypta sody oczyszczonej dodana do dwóch łyżek soku z aloesu lub sam sok z aloesu

• alternatywą jest musująca mikstura z połowy łyżeczki sody, 10 kropli soku z cytryny i pół łyżeczki organicznego cukru palmowego

· spróbuj ćwiczyć wychładzający oddech, jedną z praktyk pranajamy

· zjedz kilka namoczonych na noc i obranych ze skórki migdałów

· sok jabłkowy jest doskonałym lekarstwem na zgagę i uczucie pieczenia spowodowane nadmiarem pitta – wypij go, ale min 2 godziny po poiłku

· w przypadku chronicznej niestrawności, zgagi lub biegunki jedz codziennie rano kilka fig i nie popijaj ich niczym przez ponad godzinę

· w przypadku nudności, niestrawności i wymiotów należy zrób miksturę z soku z cytryny z miodem w równych częściach

· Na niestrawność i wydalenie zatrzymanych gazów pomoże ci mieszanka szklanki ciepłej wody, łyżki soku z cytryny z połową łyżeczki sody oczyszczonej. Miksturę zamieszaj i wypij szybko (mieszanka zawiera dwutlenek węgla)

· na silną niestrawność wyciśnij sok z limonki i zmieszaj go z filiżanką ciepłej wody, dodaj pół łyżeczki sody oczyszczonej i szybko wypij

· możesz też spróbować wypić shatavari (Asparagus racemosus) z mlekiem