gotowane warzywa |
czas gotowania w minutach |
vata |
pitta |
kapha |
karczochy, całe |
60 |
– |
– |
neutralne |
szparagi, całe |
8 do 15 |
– |
– |
– |
buraki w plasterkach |
15 do 20 |
– |
+ |
– |
boćwinka, pokrojona |
5 do 10 |
lekko + |
neutralna |
– |
brokuł, łodyga |
5 do 12 |
lekko + |
– |
– |
brokuł, różyczki |
10 do 20 |
+ |
– |
– |
łopian, korzeń |
20 do 30 |
+ |
– |
– |
kapusta, poszatkowana |
10 do 15 |
+ |
– |
– |
marchew w plasterkach |
10 do 15 |
– |
+ |
– |
kalafior, różyczki |
10 do 20 |
+ |
– |
– |
seler w plasterkach |
5 |
+ |
– |
– |
kapusta włoska, pokrojona |
5 do 8 |
lekko+ |
– |
– |
biała rzodkiew, pokrojona |
7 do 15 |
– |
+ |
– |
koper |
3 do 8 |
– |
– |
lekko + |
kozieradka, liście |
1 do 3 |
– |
+ |
– |
czosnek, zmielony |
3 do 5 |
lekko – |
+ |
– |
groszek zielony |
7 do 12 |
lekko + |
– |
– |
chrzan, tarty |
5 do 10 |
neutralny |
+ |
– |
kalarepa, w plasterkach |
5 do 10 |
+ |
neutralna |
– |
por, w krążkach |
5 do 10 |
neutralny |
lekko + |
– |
grzyby, całe |
10 do 20 |
+ |
– |
neutralne |
okra, w krążkach |
5 do 8 |
– |
neutralna |
– |
cebula, posiekana |
3 do 5 |
neutralna |
+ |
– |
pietruszka, w plasterkach |
7 do 10 |
– |
– |
lekko + |
słodkie ziemniaki, plastry |
10 do 15 |
– |
– |
+ |
ziemniaki białe, plastry |
12 do 17 |
+ |
neutralne |
lekko – |
dynia, kawałki |
20 do 30 |
– |
lekko + |
+ |
brukiew, plasterki |
5 do 7 |
– |
neutralna |
+ |
szpinak, siekany |
3 do 5 |
lekko + |
lekko + |
– |
kabaczek, w plasterkach |
5 do 10 |
– |
– |
neutralny |
pomidor, cały |
5 do 10 |
+ |
+ |
+ |
rzepa, w plasterkach |
5 do 7 |
lekko + |
+ |
– |
rzepa, liście |
5 do 12 |
+ |
+ |
– |
cukinia, w plasterkach |
5 do 10 |
– |
– |
neutralna |
ale fajny post , dla mnie bardzo cenny
miałam w ręce angielską książkę kucharską ajurwedyjską, były tam również wypunktowane + i – w pożywieniu dla wszystkich trzech doszy, odwrotnie do informacji zawartych w tym artykule – co o tym myśleć?
+ oznacza, że warzywo podwyższa daną doszę a -, że ją obniża:)