Czy wiesz co najlepszego możesz zrobić dla swojego organizmu, by być zdrowym i tryskać energią? Pielęgnuj swoje jelita, a w szczególności ich mieszkańców! Jelita zamieszkuje wiele szczepów bakterii i innych drobnoustrojów (wszystko zwane mikrobem), a każdy z nich ma swoją rolę do spełnienia. Jeśli mikroflora jelitowa jest w dobrej kondycji, jej ilość na odpowiednim poziomie i jest dobrze odżywiona twój układ odpornościowy będzie działał prawidłowo. Jeżeli zaś mikroflora jest w gorszej kondycji, to znajdujesz się w grupie podwyższonego ryzyka rozwoju chorób autoimmunologicznych i nowotworów. Skład mikroflory każdego człowieka wpływa na indywidualne predyspozycje do różnych chorób związane z prakriti. Jeśli nie funkcjonuje ona prawidłowo, co może wynikać z przyjętego stylu życia, nawyków żywieniowych lub zażywania leków, przyczynia się to do rozwoju chorób i zaburzeń, takich jak otyłość czy chorób autoimmunologicznych. Bakterie probiotyczne hamują rozwój patogenów oraz pomagają w wytwarzaniu enzymów trawiennych. Są też potrzebne do syntezy niektórych witamin.
Mikroflora ludzkiego jelita jest niesamowita – ma zdolność do przystosowywania się do zmieniających się warunków, dzięki czemu mamy możliwość wpływania poprzez nią na nasz ogólny stan zdrowia w ciągu całego życia. Odpowiednia pielęgnacja i troska o mikroflorę i to nie tylko ta fizyczna, są niezbędne, by zachować dobre zdrowie. Emocje, zwłaszcza lęk i niepokój zmieniają florę jelita grubego w takim samym stopniu jak pożywienie – pracując z jelitem postaraj się wyciszyć, skoncentrować na pracy z emocjami poprzez np. koloroterapię lub medytację.
Pomyśl zatem jak ogromny wpływ masz na jelita! Z każdym kawałkiem pożywienia, z wodą, którą pijesz, z emocjami jakie towarzyszą ci na co dzień, z przyjmowanymi substancjami, z wdychanym powietrzem, wreszcie z tym, czy nie jesteś za bardzo sterylny bezpośrednio oddziałujesz na miliony organizmów kolonizujących twoje wnętrzności odżywiając je lub upośledzając/ zabijając.
Proponuję ci dać sobie miesiąc na poprawę funkcjonowania jelita grubego. Przygotowałam zestaw na kilka tygodni:
Tydzień I
Pozycja jogi: Pavanamuktasana
(pozycja uwalniająca gazy)
(pozycja uwalniająca gazy)
Zioła: Jednym z
najlepszych sposobów na oczyszczenie jelita grubego i wzmocnienie jego pracy jest
ajurwedyjska formuła Triphala, która nie tylko czyści przewód pokarmowy z
niechcianych toksyn ale również zapewnia prawidłowe odżywienie tkanek. To
najpopularniejsza kompozycja ajurwedy – zawiera sproszkowane suszone 3 rodzaje
owoców – Behada (Bibhitaki), Harada (Haritaki) i Amla (Amalaki).
najlepszych sposobów na oczyszczenie jelita grubego i wzmocnienie jego pracy jest
ajurwedyjska formuła Triphala, która nie tylko czyści przewód pokarmowy z
niechcianych toksyn ale również zapewnia prawidłowe odżywienie tkanek. To
najpopularniejsza kompozycja ajurwedy – zawiera sproszkowane suszone 3 rodzaje
owoców – Behada (Bibhitaki), Harada (Haritaki) i Amla (Amalaki).
Pamiętaj, aby wziąć Triphalę około pół godziny przed snem.
Zazwyczaj zaleca się 2 tabletki standaryzowane lub pół łyżeczki proszku
rozpuszczonego w wodzie.
Zazwyczaj zaleca się 2 tabletki standaryzowane lub pół łyżeczki proszku
rozpuszczonego w wodzie.
Danie: Włącz do diety ciepłe
mleko przyprawione szczyptą imbiru, cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej.
Jest to pożywny sposób na uspokojenie nerwów.
mleko przyprawione szczyptą imbiru, cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej.
Jest to pożywny sposób na uspokojenie nerwów.
Składniki:3 fil wody; 4 goździki; po 2 szczypty: gałki
muszkatołowej, cynamonu i kardamonu; mały kawałek imbiru; łyż czarnej herbaty;
fil mleka; cukier palmowy.
muszkatołowej, cynamonu i kardamonu; mały kawałek imbiru; łyż czarnej herbaty;
fil mleka; cukier palmowy.
Gotuj wodę z przyprawami 2 minuty. Dodaj herbaty
(opcjonalnie) i parz 2 minuty. Dodaj mleko i podgrzej nie doprowadzając do
gotowania. Na końcu dodaj cukru według uznania.
(opcjonalnie) i parz 2 minuty. Dodaj mleko i podgrzej nie doprowadzając do
gotowania. Na końcu dodaj cukru według uznania.
Tydzień II
Zabieg: Basti to
terapeutyczne lewatywy. Istnieje wiele różnych rodzajów lewatyw, jedne używane
są w celu wzmocnienia mięśniówki i stymulacji pracy jelita, inne do redukcji
kumulujących się w nim substancji. Czyszczące lewatywy, stosowane w
panczakarmie, mają na celu wydalenie nadmiaru waty z jelita grubego; typowe
wlewy składają się z namydlonej ciepłej wody z dodatkiem ziół, przypraw, miodu,
oleju lub innych lekarstw, w zależności od stopnia schorzenia i miejsca
wprowadzenia. Jeśli nie masz hemoroidów i nieżytów odbytu możesz wykonać wlew
olejowy samodzielnie w domu. Nie wykonuj lewatywy samą wodą, gdyż możesz
uszkodzić śluzówkę lub zdekolonizować dobre bakterie. Zapytaj terapeuty jakie
są różnice między lewatywą a wlewem.
terapeutyczne lewatywy. Istnieje wiele różnych rodzajów lewatyw, jedne używane
są w celu wzmocnienia mięśniówki i stymulacji pracy jelita, inne do redukcji
kumulujących się w nim substancji. Czyszczące lewatywy, stosowane w
panczakarmie, mają na celu wydalenie nadmiaru waty z jelita grubego; typowe
wlewy składają się z namydlonej ciepłej wody z dodatkiem ziół, przypraw, miodu,
oleju lub innych lekarstw, w zależności od stopnia schorzenia i miejsca
wprowadzenia. Jeśli nie masz hemoroidów i nieżytów odbytu możesz wykonać wlew
olejowy samodzielnie w domu. Nie wykonuj lewatywy samą wodą, gdyż możesz
uszkodzić śluzówkę lub zdekolonizować dobre bakterie. Zapytaj terapeuty jakie
są różnice między lewatywą a wlewem.
Pozycja jogi: Śaśankasana
– księżyc
– księżyc
Zioła: przed pójściem
spać pić przez tydzień miksturę z łyżeczki oleju rycynowego i 1/3 łyżeczki
nasion kozieradki; popij ją szklanką gorącej wody imbirowej z połową łyżeczki
miodu – jest to stara nieinwazyjna metoda na czyszczenie jelita grubego
spać pić przez tydzień miksturę z łyżeczki oleju rycynowego i 1/3 łyżeczki
nasion kozieradki; popij ją szklanką gorącej wody imbirowej z połową łyżeczki
miodu – jest to stara nieinwazyjna metoda na czyszczenie jelita grubego
Danie: Zupa z topinambura
Składniki: 750 ml -1 l wywaru z warzyw, 150 g batatu, 150 g
brokułu (bez twardych części), 150 g topinambura, 3 cm kawałek pora, 1 ząbek
czosnku, 1 łyżka masła klarowanego lub dla wegan 2 łyżki oliwy z oliwek,
sól, świeżo zmielony pieprz, uprażone
pestki dyni
brokułu (bez twardych części), 150 g topinambura, 3 cm kawałek pora, 1 ząbek
czosnku, 1 łyżka masła klarowanego lub dla wegan 2 łyżki oliwy z oliwek,
sól, świeżo zmielony pieprz, uprażone
pestki dyni
Batata obierz, pokrój w plastry a potem w kostkę. Brokuła umyj
i podziel na różyczki. Topinambury umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki
(najlepiej obrać od razu przed użyciem, ponieważ szybko ciemnieje, jeśli
obieramy wcześniej, warto go skropić cytryną lub zanurzyć w roztworze wody z
dodatkiem soku z cytryny) W ok. 3 l garnku rozgrzej oliwę z oliwek lub masło
klarowane, dodaj drobno pokrojonego pora i drobno posiekany ząbek czosnku, zarumień
na średnim ogniu. Dodaj batata i topninambur, usmaż ok. 2 minuty często
mieszając. Dolej wywar warzywny i gotuj warzywa ok. 10 minut, dodaj brokuła i
dalej gotuj do miękkości warzyw. Ugotowaną zupę zmiksuj i dopraw do smaku, solą
morską, pieprzem i sokiem z cytryny.
i podziel na różyczki. Topinambury umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki
(najlepiej obrać od razu przed użyciem, ponieważ szybko ciemnieje, jeśli
obieramy wcześniej, warto go skropić cytryną lub zanurzyć w roztworze wody z
dodatkiem soku z cytryny) W ok. 3 l garnku rozgrzej oliwę z oliwek lub masło
klarowane, dodaj drobno pokrojonego pora i drobno posiekany ząbek czosnku, zarumień
na średnim ogniu. Dodaj batata i topninambur, usmaż ok. 2 minuty często
mieszając. Dolej wywar warzywny i gotuj warzywa ok. 10 minut, dodaj brokuła i
dalej gotuj do miękkości warzyw. Ugotowaną zupę zmiksuj i dopraw do smaku, solą
morską, pieprzem i sokiem z cytryny.
Tydzień III
Zabieg: W pokonaniu
dominującej waty znów pomoże ci praktyka oddechowa – spróbuj
naprzemiennego oddychania, nadi shodhana. Nadi jest sanskryckim słowem
oznaczającym „kanał” lub „przepływ”, a shodhana oznacza „oczyszczenie”. Dlatego
też nadi shodhana ma na celu przede wszystkim oczyszczenie subtelnych kanałów
organizmu. Pacyfikuje wszystkie trzy dosze i jest to odpowiednia praktyka dla
większości, szczególnie w zimie.
dominującej waty znów pomoże ci praktyka oddechowa – spróbuj
naprzemiennego oddychania, nadi shodhana. Nadi jest sanskryckim słowem
oznaczającym „kanał” lub „przepływ”, a shodhana oznacza „oczyszczenie”. Dlatego
też nadi shodhana ma na celu przede wszystkim oczyszczenie subtelnych kanałów
organizmu. Pacyfikuje wszystkie trzy dosze i jest to odpowiednia praktyka dla
większości, szczególnie w zimie.
Pozycja jogi: Parśva
dhanurasana
dhanurasana
Zioła: Babka płesznik – jest
naturalnym źródłem rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, wspierając
ruchy perystaltyczne jelit a tym samym tworzenie zdrowych i regularnych stolców.
Łuski możesz moczyć w ciepłej wodzie lub ciepłym mleku; spożywając babkę
regularnie pamiętaj o dobrym nawodnieniu organizmu.
naturalnym źródłem rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, wspierając
ruchy perystaltyczne jelit a tym samym tworzenie zdrowych i regularnych stolców.
Łuski możesz moczyć w ciepłej wodzie lub ciepłym mleku; spożywając babkę
regularnie pamiętaj o dobrym nawodnieniu organizmu.
Danie: ogórkowa z kiszonych
ogórków
ogórków
Składniki: 0,5 kg ogórków kiszonych; 2 kg ziemniaków, 2-3
marchewki, 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego,
2 ziarna pieprzu, po pół łyż lubczyku, majeranku, bazylii, 1 l wywaru
warzywnego, 3 łyżki ghee, szczypta soli, pieprzu
marchewki, 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego,
2 ziarna pieprzu, po pół łyż lubczyku, majeranku, bazylii, 1 l wywaru
warzywnego, 3 łyżki ghee, szczypta soli, pieprzu
W garnku rozgrzej ghee, wrzuć czosnek, ziele, pieprz i
liście, podduś przez kilkanaście sekund, dodaj ziemniaki i marchew pokrojone w
kostkę, ogórki starte na grubych oczkach, zioła i duś przez 15 min. Dodaj
wywaru i gotuj prze kolejne 15 min. na końcu dopraw.
liście, podduś przez kilkanaście sekund, dodaj ziemniaki i marchew pokrojone w
kostkę, ogórki starte na grubych oczkach, zioła i duś przez 15 min. Dodaj
wywaru i gotuj prze kolejne 15 min. na końcu dopraw.
Tydzień IV
Zabieg: Poświęć chwilę z
porannej toalety na zbadanie stolca. Odpowiedni i w całości trawiony pokarm
przyczynia się do produkowania zwartego i lekkiego stolca. Ajurwedyjskie teksty
opisują prawidłowy stolec jako żółtawy, lekko śluzowaty, o gnilnej ale nie
cuchnącej woni, wydalany dwukrotnie i bez wysiłku w ciągu dnia (przy czym
pierwszy raz od razu po przebudzeniu). Przy badaniu i do postawienia dobrej
diagnozy bardzo ważne są informacje o kolorze, ilości, kształcie,
częstotliwości, woni i temperaturze kału. Na zaburzenia waty wskazuje twardy,
suchy i składający się z wielu kawałków stolec. Ponadto osoba o nadmiarze waty
często cierpi na obstrukcje, odczuwa potrzebę wypróżnienia się, ale nie ma
możliwości wydalenia stolca; bywa on czarny lub w kolorze popiołu. Żółtawy,
czarno-żółtawy, wodnisty i cuchnący stolec świadczy o zaburzeniach pitty.
Parcie na stolec jest częste, towarzyszy mu uczucie pieczenia; występują częste
i gwałtowne biegunki. Zaburzenia kaphy objawiają się białawym, pokrytym śluzem
i niestrawionym pokarmem stolcem, o dość cuchnącej woni. Stolec jest łatwo i
szybko oddawany.
porannej toalety na zbadanie stolca. Odpowiedni i w całości trawiony pokarm
przyczynia się do produkowania zwartego i lekkiego stolca. Ajurwedyjskie teksty
opisują prawidłowy stolec jako żółtawy, lekko śluzowaty, o gnilnej ale nie
cuchnącej woni, wydalany dwukrotnie i bez wysiłku w ciągu dnia (przy czym
pierwszy raz od razu po przebudzeniu). Przy badaniu i do postawienia dobrej
diagnozy bardzo ważne są informacje o kolorze, ilości, kształcie,
częstotliwości, woni i temperaturze kału. Na zaburzenia waty wskazuje twardy,
suchy i składający się z wielu kawałków stolec. Ponadto osoba o nadmiarze waty
często cierpi na obstrukcje, odczuwa potrzebę wypróżnienia się, ale nie ma
możliwości wydalenia stolca; bywa on czarny lub w kolorze popiołu. Żółtawy,
czarno-żółtawy, wodnisty i cuchnący stolec świadczy o zaburzeniach pitty.
Parcie na stolec jest częste, towarzyszy mu uczucie pieczenia; występują częste
i gwałtowne biegunki. Zaburzenia kaphy objawiają się białawym, pokrytym śluzem
i niestrawionym pokarmem stolcem, o dość cuchnącej woni. Stolec jest łatwo i
szybko oddawany.
Pozycja jogi: Jathara
Parivartanasana
Parivartanasana
Zioła: Tabletki Haritaki
możesz przyjmować zamiast triphali – będą łagodniejsze. To zioło nawilżające i dobrze
balansujące energię wata. Jest silnym środkiem odmładzającym, który odżywia
tkanki, delikatnie usuwa naturalne toksyny, wspomaga okrężnicę i buduje ojas. Przyjmuj
jedną do dwóch tabletek raz lub dwa razy
dziennie; haritaki jest również dostępne w postaci proszku.
możesz przyjmować zamiast triphali – będą łagodniejsze. To zioło nawilżające i dobrze
balansujące energię wata. Jest silnym środkiem odmładzającym, który odżywia
tkanki, delikatnie usuwa naturalne toksyny, wspomaga okrężnicę i buduje ojas. Przyjmuj
jedną do dwóch tabletek raz lub dwa razy
dziennie; haritaki jest również dostępne w postaci proszku.
Danie: mikstura kefirowa
Składniki: 100 ml kefiru, 1-3 łyżeczki zmielonego siemienia
Do kefiru rozcieńczonego wodą dodaj siemię lniane. Zacznij
od jednej łyżeczki, stopniowo, z dnia na dzień zwiększ do trzech. Możesz dodać
odrobinę miodu.
od jednej łyżeczki, stopniowo, z dnia na dzień zwiększ do trzech. Możesz dodać
odrobinę miodu.
Tydzień V
Zabieg: wykonuj poranne
płukanie ust olejem. Płukanie jamy ustnej,a dokładnie ssanie oleju w ajurwedzie
jest określane jako Gandhūsa, a zabieg ten nie tylko oczyszcza jamę ustną, ale
również wpływa na kondycję całego naszego ciała, szczególnie jelita grubego. Olej,
który przemieszcza się po ściankach jamy ustnej doskonale pochłania toksyny,
zapobiegając tworzeniu się ama i usprawniając pracę narządów trawiennych.
Korzystaj z oleju sezamowego, słonecznikowego lub kokosowego; ssij go
codziennie na czczo, rozprzestrzeniając po całej jakiem ustnej, przez około 15
minut po czym koniecznie wypluj i umyj zęby.
płukanie ust olejem. Płukanie jamy ustnej,a dokładnie ssanie oleju w ajurwedzie
jest określane jako Gandhūsa, a zabieg ten nie tylko oczyszcza jamę ustną, ale
również wpływa na kondycję całego naszego ciała, szczególnie jelita grubego. Olej,
który przemieszcza się po ściankach jamy ustnej doskonale pochłania toksyny,
zapobiegając tworzeniu się ama i usprawniając pracę narządów trawiennych.
Korzystaj z oleju sezamowego, słonecznikowego lub kokosowego; ssij go
codziennie na czczo, rozprzestrzeniając po całej jakiem ustnej, przez około 15
minut po czym koniecznie wypluj i umyj zęby.
Pozycja jogi: Balasana –
pozycja dziecka
pozycja dziecka
Zioła: koper włoski
Danie: Wegańskie kotlety z
lędźwiana z kapustą kiszoną
lędźwiana z kapustą kiszoną
Składniki: 250 g ugotowanego lędźwiana , 200 gr kaszy
jaglanej ugotowanej, garść dobrze odsączonej kapusty pokrojonej w drobne
kawałki, drobno posiekana cebula, 4 łyżeczki siemienia lnianego złotego, 1
łyżeczka macierzanki lub majeranku, 2 łyżki masali do fasoli, 4 łyżki oleju z
pestek winogron, posiekany ząbek czosnku, sól himalajska, pieprz biały
jaglanej ugotowanej, garść dobrze odsączonej kapusty pokrojonej w drobne
kawałki, drobno posiekana cebula, 4 łyżeczki siemienia lnianego złotego, 1
łyżeczka macierzanki lub majeranku, 2 łyżki masali do fasoli, 4 łyżki oleju z
pestek winogron, posiekany ząbek czosnku, sól himalajska, pieprz biały
Lędźwiana zblenduj z olejem z pestek winogron, do masy dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Formuj małe kotlety i upiecz je w piekarniku w temp. 200 stopni przez 15 min.