mąka | vata | pitta | kapha |
amarantusowa | neutralna | neutralna | – |
gryczana | + | + | – |
jęczmienna | + | – | – |
kukurydziana | + | + | – |
orkiszowa | + | – | + |
owsiana | neutralna | neutralna | neutralna |
owsiana, otręby | + | neutralna | – |
pszeniczna, biała | – | – | ++ |
pszeniczna, otręby | + | – | + |
pszeniczna, pełnoziarnista | – | – | + |
ryżowa (biała) | – | – | + |
ryżowa (brązowa) | – | lekko + | + |
sojowa | + | – | lekko+ |
z cieciorki | + | – | lekko+ |
z prosa | + | + | – |
ziemniaczana | + | neutralna | + |
żytnia | + | + | – |
Jak interpretować plusy i minusy? Czy oznaczają, ze dana mąka jest korzystna/niekorzystna, czy też że wzmaga/osłabia? Np. czy mąka orkiszowa jest korzystna dla osób vata, czy wręcz przeciwnie – niekorzystna, gdyż wzmacnia vata?
+ oznacza, że dana mąka wzmaga doszę, – że ją osłabia:) Czyli np. mąka kukurydziana będzie dobra dla osoby o konstytucji kapha, bo ją osłabia a gorsza dla osoby o dominacji vata, bo ją podnosi
dziękuję za wyjaśnienie 🙂