Pisałam niedawno (a może i dawno…jak ten czas szybko leci) o produktach, które ajurweda uważa za czyste, czyli sattwiczne. Teraz przyszedł czas wymienić te, które wprowadzają w nasze życie element radżasu, czyli innymi słowy stymulują i pobudzają do działania (zarówno do pozytywnego jak i negatywnego). Są to też produkty w większości aktywizujące ogień trawienny. A oto i lista produktów mających cechy radżasu:
awokado |
bakłażany |
butelkowane soki i napoje |
cieciorka |
cukier |
cukier daktylowy |
cukier palmowy |
cytryny |
czosnek |
drożdże |
fasola kidney |
jajka |
jogurt, kwaśny |
kefir |
konserwowane pożywienie |
limonka |
maltoza |
mango, niedojrzałe |
mąka, biała |
mleko sojowe |
mojonez |
molasa |
ocet |
olej |
oliwa |
oliwki |
orzechy ziemne |
ostre pożywienie |
papryka, słodka |
pikle |
pistacje |
pomidory |
puszkowane pożywienie |
rabarbar |
rzodkiew |
sery |
sfermentowane pożywienie |
słone pożywienie |
soczewica, czerwona |
sól |
syrop ryżowy |