fbpx
Wata jest przede wszystkim zimną i suchą bioenergią, aby zatem je uspokoić należy spożywać ciepłe dania, najlepiej z dużą zawartością wody. Najlepsze dla waty są pożywne dania serwowane zimą: gęste zupy, dania jednogarnkowe, zapiekanki (różne wersje – ponieważ to moje ulubione danie musicie przyzwyczaić się, że zagoszczą one wszędzie:). Letnie surówki, sałatki, chłodne napoje i lody absolutnie nie pomagają wacie.

Typ ten ma predyspozycje do nieregularnego trawienia, należy więc zwracać uwagę na to, by potrawy były gotowane i lekkostrawne. Wata powinna unikać ciężkich potraw, ale nie tłuszczu. Tłuszcz w postaci masła ghee lub oleju powinien być dodawany do każdego posiłku – dzięki niemu witaminy i minerały mogą zostać zaabsorbowane do organizmu. Smaki, które preferuje typ Wata to: słony, kwaśny i słodki; potraw gorzkich, cierpkich i ostrych należy unikać. Zimne i suche potrawy również nie nadają się do codziennego spożywania. Osoby typu wata powinny zwracać szczególną uwagę na atmosferę i nastrój panujący podczas spożywania posiłku, ponieważ bardzo intensywnie na niego reagują. Napięcia przy stole powodują, że nawet najlepsze jedzenie może zaszkodzić.

opis (*unikać w ciąży)
najlepsze
dobre
złe
Owoce
k-kwaśne owoce
jako stymulant apetytu i trawienia;
s–słodkie,
powinny być spożywane osobno jako przekąska; suszone owoce zdatne do spożycia
tylko po namoczeniu lub wygotowaniu w kompocie, należy unikać niedojrzałych
owoców oraz sałatek wieloowocowych
banan (s),
daktyle (s), figi (s), papaja* (k), suszona śliwka (s), winogrona* (s,k),
truskawka (k), cytryna (k), jagoda (k),
pomarańcza (k),
morela (k), brzoskwinia (s), malina (k), orzech kokosowy (s), avocado (s),
wiśnia (k), kiwi (k), limonka (k),mango *(s), ananas (s), rabarbar (k),
tamarynd (k)
surowe jabłko, szczególnie kwaśne, gruszka, melon,
arbuz, żurawina
warzywa
osoba z przewagą
wata nie przyswaja surowych warzyw; by warzywa strawić osoba o tej
konstytucji potrzebuje w posiłku również oleju i przypraw; najlepsze są
warzywa smażone w głębokim tłuszczu balansującymwatę.  Warzywom w jednym posiłku powinny
towarzyszyć zboża. Zimne surowe sałatki to nie najlepszy pomysł – lepiej
spożywać je na styl chiński, lekko przysmażone lub polane ciepłym dressingiem
z dużą ilością oleju i przypraw
słodki ziemniak,
marchew, rzodkiew, burak, rzepa, pietruszka, seler, szparagi, glony
okra, dynia,
pietruszka nać, szpinak, szczypior, por, kolendra liście, koper, zielone
warzywa liściaste, cukinia
kapusta, brokuł,
brukselka, kalafior, grzyby, surowa cebula, kiełki – wszystkie produkują
gazy; karczoch, kukurydza, chrzan, kapusta włoska, pekińska, kalarepa,
oliwki, rzepa;
pomidory,
ziemniaki, papryka słodka, bakłażany – zatrzymują absorpcję witamin z grupy B
i wapnia oraz są silnymi alergenami; ogórek – wychładzający
Zboża
osoba wata nie
powinna jeść w jednym posiłku samych zbóż – są trudno przyswajalne; małe
porcje zbóż powinny się znaleźć w trzech głównych posiłkach. Powinno się
gotować zboża w proporcji 1:2 z wodą, dodając szczyptę soli, plaster imbiru,
kmin, nieco cukru palmowego lub ghee. Płatki śniadaniowe np. owsiane, jaglane
czy pszenne należy uprażyć przed gotowaniem, by były łatwiejsze do
strawienia. W ciąży nie zaleca się kombinacji i prób z tą grupą produktów,
gdyż mogą spowodować problemy trawienne – lepiej spożywać produkty z grupy
sprawdzonych i tolerowanych. Najlepszy dla kobiet w ciąży jest ryż,
najtrudniejsze do strawienia z uwagi na gluten, żyto i pszenica.
brązowy ryż,
owies (płatki ugotowane, a nie surowe!), semolina, quinoa
ryż basmati,
quinoa, amarantus, proso (kasza jaglana), pszenica
kukurydza, żyto,
jęczmień, gryka, orkisz
Pestki i orzechy
nie jest
problemem ich trawienie tylko przyswajanie; źle przyswojone mogą produkować
toksyny; łatwiej strawne są prażone na oleju i ciepłe
sezam, migdały
brazylijskie,
nerkowce, laskowe, włoskie, pistacje, pinii, pecan, pestki z dyni i
słonecznika
Orzechy ziemne*
Oleje
w porównaniu do
innych doszy dla waty są najlepsze, olej nawilża i odżywia, pozwala lepiej
przyswajać pokarm i witaminy
sezamowy,
migdałowy
oliwa z oliwek,
ghee, z avocado, słonecznikowy, lniany, z 
wiesiołka
kukurydziany,
rzepakowy, sojowy, margaryna
Warzywa
strączkowe
Nie są dobre dla
waty, ponieważ wzmagają produkcję gazów, ale potrzebne wegetarianom i
weganom. Należy namoczyć je przed spożyciem na noc, odlać wodę i zagotować w
nowej, gotować bez przykrywki, by gaz mógł się „ulotnić”; do gotowania
dodawać balansujące przyprawy: kmin, imbir, pieprz, asafetydę
fasola mung,
czerwona soczewica, tur dal
zielona
soczewica, groszek zielony, tofu
soja, cieciorka,
ciemne i ciężkie fasole: kidney, pinto, jasiek
Nabiał
od świeżych
lepsze są sfermentowane produkty mleczne; do mleka należy dodawać przypraw;
osoby z nietolerancją na mleko powinny wystrzegać się wszystkich produktów
nabiałowych. Kobietom w ciąży poleca się szklankę mleka z przyprawami
(masala) by uspokoić ich umysł i pomóc w zaśnięciu.
mleko, kefir,
maślanka, ser biały, jogurt (w postaci lassi lub rozcieńczony),
Mleko kozie i
jego przetwory
ciężki ser żółty, śmietana, zimne świeże mleko, lody
Mięso
wata powinna
unikać jagnięciny, wieprzowiny, dziczyzny i mięsa z królików, aczkolwiek i
tak ze wszystkich typów wyciąga z mięsa najlepsze korzyści. Mięso należy
bogato doprawiać, szczególnie czosnkiem, imbirem, pieprzem czy kurkumą, by
było łatwiejsze do strawienia.
Kurczak, indyk,
skorupiaki,
Jaja, ryby
morskie
Wołowina,
wieprzowina, baranina
Słodycze
Wszystkie
naturalne cukry
Syrop klonowy
Przyprawy
to grupa bardzo
użyteczna w balansowaniu waty, ale pod warunkiem, że przyprawy używane są w
odpowiednich ilościach i kombinacjach. Zbyt dużo przypraw może spowodować
zatwardzenie i zwiększoną produkcję gazów. Zdecydowanie należy uważać z
chilli.
kmin, imbir,
pieprze, bazylia, liść laurowy, kardamon, kminek, cynamon, kolendra, oregano
anyżek,
asafetyda, gałka muszkatołowa, gorczyca, goździki, lukrecja, szałwia,
majeranek, tymianek
nasiona kolendry,
kozieradka*, kurkuma (są gorzkie i cierpkie)
Napoje
ciepła woda jest
dobra i bardzo potrzebna osobom o konstytucji wata, gdyż pomaga w trawieniu i
przyswajaniu składników odżywczych
Mleko, herbaty
ziołowe, buliony warzywne
Kwaśne soki
owocowe, sok z cytryny, mleko migdałowe, kokosowe, ryżowe, kwas chlebowy
Czarna herbata,
zielona herbata, nappje z dodatkiem kofeiny, napoje energetyzujące, soki
owocowe z owoców z kategorii złe, mleko sojowe, czekolada do picia