Typ ten ma predyspozycje do nieregularnego trawienia, należy więc zwracać uwagę na to, by potrawy były gotowane i lekkostrawne. Wata powinna unikać ciężkich potraw, ale nie tłuszczu. Tłuszcz w postaci masła ghee lub oleju powinien być dodawany do każdego posiłku – dzięki niemu witaminy i minerały mogą zostać zaabsorbowane do organizmu. Smaki, które preferuje typ Wata to: słony, kwaśny i słodki; potraw gorzkich, cierpkich i ostrych należy unikać. Zimne i suche potrawy również nie nadają się do codziennego spożywania. Osoby typu wata powinny zwracać szczególną uwagę na atmosferę i nastrój panujący podczas spożywania posiłku, ponieważ bardzo intensywnie na niego reagują. Napięcia przy stole powodują, że nawet najlepsze jedzenie może zaszkodzić.
|
opis (*unikać w ciąży)
|
najlepsze
|
dobre
|
złe
|
Owoce
|
k-kwaśne owoce
jako stymulant apetytu i trawienia;
s–słodkie,
powinny być spożywane osobno jako przekąska; suszone owoce zdatne do spożycia tylko po namoczeniu lub wygotowaniu w kompocie, należy unikać niedojrzałych owoców oraz sałatek wieloowocowych |
banan (s),
daktyle (s), figi (s), papaja* (k), suszona śliwka (s), winogrona* (s,k), truskawka (k), cytryna (k), jagoda (k), |
pomarańcza (k),
morela (k), brzoskwinia (s), malina (k), orzech kokosowy (s), avocado (s), wiśnia (k), kiwi (k), limonka (k),mango *(s), ananas (s), rabarbar (k), tamarynd (k) |
surowe jabłko, szczególnie kwaśne, gruszka, melon,
arbuz, żurawina |
warzywa
|
osoba z przewagą
wata nie przyswaja surowych warzyw; by warzywa strawić osoba o tej konstytucji potrzebuje w posiłku również oleju i przypraw; najlepsze są warzywa smażone w głębokim tłuszczu balansującymwatę. Warzywom w jednym posiłku powinny towarzyszyć zboża. Zimne surowe sałatki to nie najlepszy pomysł – lepiej spożywać je na styl chiński, lekko przysmażone lub polane ciepłym dressingiem z dużą ilością oleju i przypraw |
słodki ziemniak,
marchew, rzodkiew, burak, rzepa, pietruszka, seler, szparagi, glony |
okra, dynia,
pietruszka nać, szpinak, szczypior, por, kolendra liście, koper, zielone warzywa liściaste, cukinia |
kapusta, brokuł,
brukselka, kalafior, grzyby, surowa cebula, kiełki – wszystkie produkują gazy; karczoch, kukurydza, chrzan, kapusta włoska, pekińska, kalarepa, oliwki, rzepa;
pomidory,
ziemniaki, papryka słodka, bakłażany – zatrzymują absorpcję witamin z grupy B i wapnia oraz są silnymi alergenami; ogórek – wychładzający |
Zboża
|
osoba wata nie
powinna jeść w jednym posiłku samych zbóż – są trudno przyswajalne; małe porcje zbóż powinny się znaleźć w trzech głównych posiłkach. Powinno się gotować zboża w proporcji 1:2 z wodą, dodając szczyptę soli, plaster imbiru, kmin, nieco cukru palmowego lub ghee. Płatki śniadaniowe np. owsiane, jaglane czy pszenne należy uprażyć przed gotowaniem, by były łatwiejsze do strawienia. W ciąży nie zaleca się kombinacji i prób z tą grupą produktów, gdyż mogą spowodować problemy trawienne – lepiej spożywać produkty z grupy sprawdzonych i tolerowanych. Najlepszy dla kobiet w ciąży jest ryż, najtrudniejsze do strawienia z uwagi na gluten, żyto i pszenica. |
brązowy ryż,
owies (płatki ugotowane, a nie surowe!), semolina, quinoa |
ryż basmati,
quinoa, amarantus, proso (kasza jaglana), pszenica |
kukurydza, żyto,
jęczmień, gryka, orkisz |
Pestki i orzechy
|
nie jest
problemem ich trawienie tylko przyswajanie; źle przyswojone mogą produkować toksyny; łatwiej strawne są prażone na oleju i ciepłe |
sezam, migdały
|
brazylijskie,
nerkowce, laskowe, włoskie, pistacje, pinii, pecan, pestki z dyni i słonecznika |
Orzechy ziemne*
|
Oleje
|
w porównaniu do
innych doszy dla waty są najlepsze, olej nawilża i odżywia, pozwala lepiej przyswajać pokarm i witaminy |
sezamowy,
migdałowy |
oliwa z oliwek,
ghee, z avocado, słonecznikowy, lniany, z wiesiołka |
kukurydziany,
rzepakowy, sojowy, margaryna |
Warzywa
strączkowe |
Nie są dobre dla
waty, ponieważ wzmagają produkcję gazów, ale potrzebne wegetarianom i weganom. Należy namoczyć je przed spożyciem na noc, odlać wodę i zagotować w nowej, gotować bez przykrywki, by gaz mógł się „ulotnić”; do gotowania dodawać balansujące przyprawy: kmin, imbir, pieprz, asafetydę |
fasola mung,
czerwona soczewica, tur dal |
zielona
soczewica, groszek zielony, tofu |
soja, cieciorka,
ciemne i ciężkie fasole: kidney, pinto, jasiek |
Nabiał
|
od świeżych
lepsze są sfermentowane produkty mleczne; do mleka należy dodawać przypraw; osoby z nietolerancją na mleko powinny wystrzegać się wszystkich produktów nabiałowych. Kobietom w ciąży poleca się szklankę mleka z przyprawami (masala) by uspokoić ich umysł i pomóc w zaśnięciu. |
mleko, kefir,
maślanka, ser biały, jogurt (w postaci lassi lub rozcieńczony), |
Mleko kozie i
jego przetwory |
ciężki ser żółty, śmietana, zimne świeże mleko, lody
|
Mięso
|
wata powinna
unikać jagnięciny, wieprzowiny, dziczyzny i mięsa z królików, aczkolwiek i tak ze wszystkich typów wyciąga z mięsa najlepsze korzyści. Mięso należy bogato doprawiać, szczególnie czosnkiem, imbirem, pieprzem czy kurkumą, by było łatwiejsze do strawienia. |
Kurczak, indyk,
skorupiaki, |
Jaja, ryby
morskie |
Wołowina,
wieprzowina, baranina |
Słodycze
|
|
Wszystkie
naturalne cukry |
|
Syrop klonowy
|
Przyprawy
|
to grupa bardzo
użyteczna w balansowaniu waty, ale pod warunkiem, że przyprawy używane są w odpowiednich ilościach i kombinacjach. Zbyt dużo przypraw może spowodować zatwardzenie i zwiększoną produkcję gazów. Zdecydowanie należy uważać z chilli. |
kmin, imbir,
pieprze, bazylia, liść laurowy, kardamon, kminek, cynamon, kolendra, oregano |
anyżek,
asafetyda, gałka muszkatołowa, gorczyca, goździki, lukrecja, szałwia, majeranek, tymianek |
nasiona kolendry,
kozieradka*, kurkuma (są gorzkie i cierpkie) |
Napoje
|
ciepła woda jest
dobra i bardzo potrzebna osobom o konstytucji wata, gdyż pomaga w trawieniu i przyswajaniu składników odżywczych |
Mleko, herbaty
ziołowe, buliony warzywne |
Kwaśne soki
owocowe, sok z cytryny, mleko migdałowe, kokosowe, ryżowe, kwas chlebowy |
Czarna herbata,
zielona herbata, nappje z dodatkiem kofeiny, napoje energetyzujące, soki owocowe z owoców z kategorii złe, mleko sojowe, czekolada do picia |
To chyba o mnie 🙂