SMAK
|
WPŁYW NA DOSZE
|
EFEKTY
|
POKARMY
|
słodki
|
Powinien być spożywany w ograniczonych ilościach. Najlepszy dla pitty, średnio dobry dla vaty, najgorszy dla kaphy.
|
Dobre – wzrost i rozwój, rozwój mózgu (glukozą żywi się mózg), zimny i nawilżający smak
Złe – obniża metabolizm, podnosi wagę, produkuje śluz
|
Owoce: banan, mango, winogrona, daktyle, figi, guawa
Zboża: ryż, pszenica, owies, kukurydza
Słodycze: miód, molasa, syrop klonowy, cukier trzcinowy, jaggery,
Inne: chleb, makaron, mleko
|
kwaśny
|
najlepszy dla vata, średnio dobry dla kapha, najgorszy dla pitta.
|
Dobre – zwiększa kwasowość, zwiększa apetyt (0,5 h przed jedzeniem), lepsze trawienie (po zjedzeniu natychmiast, dla vaty po jedzeniu ciepła woda z sokiem z cytryny), rozgrzewa
Złe – zwiększa nadkwaśność i problemy pitty, startując z kwaśnymi produktami powoduje głód przez cały dzień – nie wolno zatem jeść na pusty żołądek. Na trawienie po posiłku a nie przed!
|
Owoce: cytrusy, żurawiny, jagody, truskawki, zielone jabłko, wiśnie
Jogurt, kwaśny ser, śmietana
Vinegre, tamarynd, pomidor
|
słony
|
Najlepszy dla vaty, średnio dobry dla pitty, najgorszy dla kaphy (sól kumuluje wodę w organizmie)
|
Dobre – pomaga zatrzymać wodę w organizmie, zwiększa apetyt, stymuluje trawienie, podgrzewa organizm, uaktywnia wszystkie smaki
Złe – wzmaga problemy pitty, retencja wody
|
Sól morska, sól kamienna
|
ostry
|
Najlepszy dla kaphy, średnio dobry dla vaty, najgorszy dla pitty.
|
Dobre – zwiększa apetyt, stymuluje trawienie, redukuje gazy, antyseptyk, czyni pożywienie łatwiej strawnym
Złe – może powodować wrażliwość jelit, zwiększa pitta problemy
|
Czosnek, chilli, imbir, cynamon, kardamon, chrzan, wasabi, gorczyca, musztarda, oregano
|
gorzki
|
Dobry dla pitty, średnio dobry dla kaphy, najgorszy dla vaty, (wysusza)
|
Dobre – czyszczący i kanalizujący, czyści wątrobę z kwasów, wysusza, zabija pasożyty produkowane przez ser i czekoladę
Złe: nie znamy, bo nikt nie je za dużoJ zwiększa vatę, powoduje zatwardzenie
|
Zioła, sałaty, neem, jarmuż, skórka cytrynowa, botwinka, dandelion, liście warzyw podziemnych, kakao, boćwina, asafetyda
|
cierpki
|
Dobry dla wszystkich dosz
|
Dobre – redukuje wewnętrzne krwawienia, pomaga w gojeniu ran, leczy wewnętrznie, zapobiega starzeniu skóry
Złe – zatwardzenia, trudno absorbowany
|
Granat, brukselka, hibiskus, kiełki, amla, niedojrzały banan, czarna jagoda, kurkuma
|